Trh v nigérijskom LagoseArchív
StoryEditor

Brexit doľahol aj na Afriku. Meny oslabili, krajiny sa boja o odbyt tovarov

25.06.2016, 11:35
Autor:
kriskris
Brexit silno ovplyvní aj africké ekonomiky.

Kvôli previazanosti s Britániou bude pravdepodobne najviac zasiahnutá Juhoafrická republika. Už od ranných výsledkov britského referenda sa juhoafrická mena rand prudko prepadala o 7 percent. Hneď po libre je najviac zasiahnutou menou vôbec, uviedol server Quartz.

Krajiny majú medzi sebou hlboké väzby. Britské bankové domy totiž držia početné juhoafrické pohľadávky, ktoré by v prípade okamžitej splatnosti predstavovali 178 percent štátnych rezerv Pretórii v zahraničných menách.

Ekonómovia sa tiež obávajú, že výsledok hlasovania poškodí vzájomný obchod. Veľká Británia je pre najviac industrializovanú africkú krajinu štvrtým najväčším odberateľom. To by spomalilo hospodársky rast krajiny.

Zlé načasovanie pre Nigériu

Obavy má aj Nigéria. Tá je najväčšou africkou ekonomikou a prechádza v súčasnosti recesiou. Nedávno zrušila striktnú kontrolu meny a liberalizovala ceny ropy. Obchod medzi Nigériou a Veľkou Britániou má hodnotu v prepočte 7,4 miliárd eur. O zmluvách, ktoré boli uzavreté, sa bude musieť v dôsledku odchodu Veľkej Británie s EÚ znova rokovať.

Ekonomické spomalenie Veľkej Británie tak môže Nigériu hlboko zasiahnuť. Práve Británia totiž investovala v tejto africkej krajine najviac. Navyše by Nigérijčana žijúci v Británii, ktorí poslali vlani do domoviny v prepočte až 18,5 miliárd eur, posielali výrazne menej.

"Je možné, že sa európske krajiny zomknú a začnú ešte viac ochraňovať svoj trh. Navyše je tu lacná ropa z Iránu a lacná práca z Číny a krajín východného bloku. Nemáme jednoducho žiadnu konkurenčnú výhodu, "analyzuje situáciu nigérijský ekonóm Tunja Andrews.

Kvety z Kene bez odberateľa?

Kenský riaditeľ centrálnej banky sa už minulý mesiac vyjadril k vtedy ešte prípadnému odchodu Britov z EÚ. "Ovplyvní to nás všetkých, nemôžeme sa proti tomu poistiť a nemôžeme si zaistiť lepšiu pozíciu," varoval.

Pre Keňu sú najväčším exportným tovarom rezané kvety. Tie vyvážajú predovšetkým do Británie a Holandska, odkiaľ v reakcii na brexit tiež znovu zaznievajú požiadavky na konanie referenda o vystúpení z únie. Ak by teda britský dopyt kvôli ekonomickému spomaleniu poklesol, mesačne by mohla Keňa prísť v prepočte až o 37 miliónov eur z obchodu s kvetinami.

V ohrození sú aj ďalšie krajiny

A ohrozené sú aj ďalšie krajiny. Tak napríklad egyptský akciový index sa prepadol o 1,3 percenta. Investori sa totiž boja, že bude Británia menej v krajine investovať. Centrálna banka ostrovnej krajiny Maurícius v piatok vydala vyhlásenie, že zvýšila rezervy v zlate a dolároch, aby tak zmiernila následky padajúcej libry.

Analytici z neziskovej výskumnej spoločnosti Brookings Institution upozorňujú, že Veľká Británia vlani sľúbila zdvojnásobiť pomoc Afrike. Celkovo bola Británia najväčším poskytovateľom finančnej pomoci v organizácii IDa17. Bankovej skupiny, ktorá požičiava najchudobnejším krajinám.

01 - Modified: 2024-04-18 14:23:59 - Feat.: - Title: 13. dôchodky posúvajú Slovensko ku dnu. Stav sa môže veľmi rýchlo zhoršiť, varuje pre HN šéf Rozpočtovej rady 02 - Modified: 2024-04-18 08:22:28 - Feat.: - Title: Zbohom plánom na lacnejšie doláre aj dočasnosti cenových tlakov 03 - Modified: 2024-04-18 07:39:21 - Feat.: - Title: V Afrike zadržali bývalého námestníka riaditeľa SIS Beňu 04 - Modified: 2024-04-17 13:56:29 - Feat.: - Title: Harmonizovaná inflácia na Slovensku by sa mohla medziročne ešte mierne znižovať, myslí si analytik 05 - Modified: 2024-04-17 13:11:05 - Feat.: - Title: Biden vyzýva na trojnásobné zvýšenie ciel na čínsku oceľ a hliník. Čína narúša hospodársku súťaž, znie z USA
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 16:53