StoryEditor

Mladí a schopní utekajú na západ. Robte reformy a udržte ľudí doma, vyzýva MMF

20.07.2016, 11:43
Autor:
ČTKČTK
Východoeurópskym vládam spôsobuje migrácia ľudí na západ problémy. Ochádzajú prevažne tí najschopnejší.

Odchod pracovnej sily spomaľuje strednú a východnú Európu pri dobiehaní Západu. Ekonomika regiónu by bez vplyvu presunu pracovnej sily z rokov 1995 až 2012 rástla v priemere o sedem percent rýchlejšie. V dnešnej analýze to uviedol Medzinárodný menový fond (MMF).

Zo strednej, východnej a juhovýchodnej Európy odišlo podľa MMF v posledných 25 rokoch za lepšími príležitosťami do zahraničia takmer 20 miliónov prevažne mladých, kvalifikovaných ľudí. To je zhruba rovnako ako počet obyvateľov Česka a Maďarska dohromady.

Lepšie práca, vyššie platy

Motiváciou k odchodu sú predovšetkým lepšie pracovné miesta a vyššie platy. Pravdepodobnosť emigrácie mladších, kvalifikovaných ľudí sa zvyšuje, ak je vláda v ich krajine menej efektívna a inštitúcie bojujúce proti korupcii a strážiacie dodržiavanie zákona slabšie.

"Odchod najmladších a najlepších pracovných síl z východnej Európy robí proces dobiehania vyspelej Európy ešte ťažším," konštatoval fond. Na východe nie je pokrytý dopyt po pracovnej sile v niektorých kategóriách, čo znižuje rast produktivity. Veľký príliv financií do týchto krajín potom síce podporil investície a spotrebu, viedol ale aj k zhodnoteniu výmenných kurzov a k zníženiu konkurencieschopnosti ekonomík.

Reformy sú potrebné

"Peniaze poslané domov príbuzným zvýšili tlak na nástupné mzdy a znížili motiváciu k práci," konštatuje tiež fond. Mzdy tak rástli rýchlejšie ako produktivita. S menšou produkciou zároveň stúpli vládne výdavky na sociálne dávky v porovnaní s výkonom ekonomiky. Kvôli odchodu mladších ľudí navyše rastie podiel starších ročníkov v populácii. To vedie k vyšším výdavkom na dôchodkové dávky, na čo vlády zvyčajne reagujú vyšším zdanením práce.

Tento tlak, ktorý pre nich ekonomická migrácia predstavuje, by krajiny regiónu mohli zmierniť okrem iného tým, že zlepšia fungovanie domácich inštitúcií. Mohli by zvážiť aj ďalšiu liberalizáciu imigračnej politiky, najmä pokiaľ ide o kvalifikovaných pracovníkov. Dlhodobému rastu a investíciám by potom prospelo, keby vlády nezvyšovali zdanenie práce a viac sa spoliehali na spotrebné dane. A súčasných pracovníkov by sa mohli pokúsiť udržať napríklad tým, že zladia vzdelávanie s potrebami pracovného trhu.

Riešenie fond navrhuje aj pre Európsku úniu, pre ktorú je migrácia z východu na západ celkovo prínosom. Brusel by na tento trend mohol reagovať napríklad úpravou štrukturálnych a kohéznych fondov tak, aby vyrovnali nepriaznivý vplyv emigrácie na ekonomiky vysielajúcich krajín.

01 - Modified: 2024-04-25 22:12:07 - Feat.: - Title: Migrácia naopak: Američania sa sťahujú za lacnejším životom do Mexika, tvoria nový problém 02 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Nový turecký pašalík? Vplyv Erdogana na nemeckú politiku silnie, varujú špióni 03 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Globálnu ekonomiku zatieňujú mračná vojen 04 - Modified: 2024-04-16 17:49:41 - Feat.: - Title: Medzinárodný menový fond zhoršil odhad rastu ekonomiky eurozóny. Dôvodom sú Nemecko a Francúzsko 05 - Modified: 2024-04-10 15:56:47 - Feat.: - Title: Kto odmietne prijať migrantov, zaplatí 20-tisíc eur za jedného. Europoslanci schválili veľkú reformu
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 16:15