StoryEditor

Vďaka kríze sme zlepšili ekonomiku

22.07.2016, 00:00
Portugalský minister hospodárstva Manuel Caldeira Cabral pre HN o nových technológiách a potrebe digitalizácie:

V Portugalsku sa snažíme povzbudiť viac inovácií a tiež zvyšovanie kvalifikácie pracovnej sily, hovorí Manuel Caldeira Cabral.

Portugalská vláda nedávno oznámila zavedenie odvážnej hospodárskej stratégie, ktorá má naštartovať masívny rast ekonomiky. Čím chcete tento rast dosiahnuť?
Naša nová ekonomická stratégia má hneď niekoľko hlavných pilierov. Tým prvým je zníženie verejného dlhu a rozpočtového schodku. Našou snahou je dosiahnuť rýchlejšiu rozpočtovú konsolidáciu, čo je hlavná podmienka toho, aby sme získali späť dôveru trhov a investorov. Druhým pilierom je stimulácia ekonomickej aktivity. Snažíme sa o to veľmi odvážnym kapitalizačným programom. Jeho súčasťou je napríklad vytvorenie nových nástrojov financovania. Chceme tak povzbudiť firmy, aby investovali pomocou existujúceho kapitálu, a nie iba vďaka tomu, že zájdu do banky a urobia si ďalšie dlhy.

Vašou snahou je teda úplne obísť banky?
Samozrejme, nechceme takýmto programom úplne nahradiť bankový sektor. Ten stále zohráva významnú úlohu. Na základe nedávnych skúseností s finančnou krízou si však uvedomujeme, že je veľmi dôležité, aby boli investície založené na reálnom majetku. Firmy by až následne mali siahnuť k bankovým pôžičkám, aby financovali svoje ďalšie aktivity. Ak by totiž spoločnosti investovali prakticky výlučne cez bankové úvery, stali by sa veľmi zraniteľnými v prípade príchodu novej medzinárodnej krízy. A práve zabrániť takémuto vývoju je cieľom jedného projektu, ktorý naša vláda vypracovala.

Medzi hlavnými témami tohtotýždňového stretnutia európskych ministrov zodpovedných za hospodársku súťaž v Bratislave boli aj inovácie. Hrajú v Portugalsku podstatnú úlohu?
Určite áno. V našej krajine sme spustili dôležitý projekt, ktorým sa snažíme povzbudiť viac inovácií a tiež zvyšovanie kvalifikácie pracovnej sily. Jeden z našich kľúčových programov sa volá StartUP Portugal. Jeho úlohou je stimulovať startupy a inovatívne spoločnosti. Ďalším programom je Industry 4.0, s ktorým máme odvážne plány na realizáciu digitalizácie ekonomiky. Súčasne s tým chceme využiť všetky príležitosti, ktoré táto digitalizácia so sebou prinesie.

Globalizácia ekonomiky je už niekoľko rokov nosnou témou diskusií. Do akej miery sa podarilo vašej krajine zvládnuť problémy, ktoré so sebou priniesla?
Keď hovoríme o portugalskom priemysle, jeho veľká časť čelila v priebehu posledných desiatich rokov, teda aj pred príchodom finančnej krízy, globalizácii. Európsky trh sa otvoril globálnym hráčom, predovšetkým z východnej Ázie. Náš priemysel tak musel začať súperiť s konkurenciou z krajín s oveľa nižšími mzdami. Týkalo sa to predovšetkým tradičných sektorov, ako je výroba textilu či obuvi, ktoré stále tvoria dôležitý objem portugalského priemyslu.

Zasiahlo otvorenie trhu lacnejšej konkurencii portugalské spoločnosti?
Áno. Negatívnym dosahom toho celého bolo, že veľa firiem u nás zbankrotovalo. Mnoho ľudí stratilo svoje pracovné miesta. Ďalšie odvetvia však začali z tohto vývoja ťažiť. Veľmi prospešnou reakciou bol nárast technologickej úrovne. Spustilo sa napríklad používanie nových materiálov, zvyšovala sa úroveň kvalifikácie pracovníkov, výrazne sa zlepšovala kvalita výrobkov. Produkcia sa stala flexibilnejšou. Tým sa podarilo dosiahnuť, že výroba sa postupne vrátila späť do Portugalska. Firmy však tentoraz mohli začať vyrábať produkty s vyššou pridanou hodnotou. Síce v menších sériách, ale vo veľmi vysokom tempe a kvalitatívne na oveľa vyššej úrovni.

Ktoré sektory z tohto vývoja najviac ťažili?
Prospelo to napríklad módnemu odvetviu, ale úžitok z toho mal aj automobilový či elektronický priemysel. Nové možnosti a kapacity sa vyvinuli tiež v oblasti softvéru. Takže významným následkom globalizácie na začiatku nového tisícročia bolo to, že sa nám podarilo od roku 2005 výrazne posilniť export. Tento vývoj vydržal aj počas finančnej krízy a trvá prakticky dosiaľ. Dnes je náš exportný sektor oveľa robustnejší než predtým.

Prečo sa vám teraz v exporte tak darí?
Jednoducho preto, že je oveľa viac diverzifikovaný. Zároveň je naša pracovná sila kvalifikovanejšia než v minulosti. Sektory, ktoré produkujú tovary vysokej kvality, nemajú ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-23 14:57:47 - Feat.: - Title: SaS predložila ústavný návrh zákona na ochranu druhého piliera. Koalícia z ľudí urobí žobrákov, vraví Gröhling 02 - Modified: 2024-04-23 22:00:00 - Feat.: - Title: Chcete si dodatočne legalizovať stavbu? Ak nedodržíte podmienky, hrozí vám mastná pokuta (rozhovor) 03 - Modified: 2024-04-23 09:23:47 - Feat.: - Title: Je to o konkurencieschopnosti 04 - Modified: 2024-04-23 13:21:11 - Feat.: - Title: Nový šéf SPP pre HN: Zmluva s Gazpromom je výhodná, ak by nám zastavili plyn, minieme o 140 miliónov eur viac 05 - Modified: 2024-04-22 14:00:00 - Feat.: - Title: Archívny rozhovor s etnologičkou: Pravý Slovák alebo pravý Slovan, čo to je? Niečo také neexistuje
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 00:26