Banca Monte dei Paschi di SienaReuters
StoryEditor

​Najstaršiu banku na svete ťažia miliardy v zlých úveroch, ďalšiu krízu by zrejme neprežila

01.08.2016, 00:00
Európske banky sú stále náchylné podľahnúť mimoriadnym stresovým situáciám.

Novú kríza by niektoré banky v Európe pochovala. Ukázali to výsledky najnovších stresových testov Európskeho úradu pre dohľad nad bankami. Problémy má najmä taliansky bankový sektor, ale medzi bankami náchylnými podľahnúť stresu boli aj írske a španielske banky, a dokonca rakúske, ktoré sú kapitálovo zaangažované i na Slovensku. Na druhej strane nemecká Deutsche Bank či britská Barclays dopadli v testoch lepšie, ako sa čakalo. „Zistili sme, že banky získali veľa dodatočného kapitálu, ale stále nie sú úplne zdravé a musia sa ešte snažiť,“ povedal šéf bankového regulátora Andrea Enria.

Záťažové previerky bánk skúmali najmä ich kapitálovú silu v rozličných stresových scenároch, ktoré môžu v budúcnosti nastať. Medzi nimi je napríklad nárast nesplácaných pôžičiek, prepad zisku bánk, prepad rastu ekonomiky, rôzne úverové riziká pri raste tieňového bankovníctva či dlhové problémy štátov.

Nášľapná mína v Taliansku
Najhoršie obstála už dlhšie spomínaná tretia najväčšia banka v Taliansku – Banca Monte Dei Paschi di Siena, ktorú ťažia miliardy nesplácaných pôžičiek. V testoch vyšlo, že by pri potenciálnych problémoch mala zápornú kapitálovú primeranosť, teda nedostatok vlastných prostriedkov na pokrytie strát. Najstaršia banka na svete už pred zverejnením testov avizovala, že má na stole záchranný plán, ako získať dodatočný kapitál. Vedenie banky prijalo záchranný plán bánk JP Morgan a Mediobanca. Podľa neho by sa na jej záchrane malo podieľať niekoľko veľkých bánk, ale aj americké investičné fondy. Tie by kúpili časť zlých úverov v sume desať miliárd eur. Táto banka sa tiež chystá vydať nové akcie vo výške päť miliárd eur.

Len deň pred zverejnení testov sa navyše objavil ešte jeden plán na záchranu. Návrh na jej rekapitalizáciu prišiel od švajčiarskej banky UBS. Súčasťou plánu bola aj možnosť držiteľov dlhopisov, aby ich vymenili za nové akcie v sume do troch miliónov eur. Tým by majitelia dlhov stratili, lebo akcie majú už oveľa nižšiu hodnotu ako v minulosti. Za posledný rok stratili akcie Monte Dei Paschi di Siena až 75 percent hodnoty. Navyše dlhopisy tejto banky vo výške až päť miliárd eur držia bežní Taliani, ktorí by za svoje straty pravdepodobne obviňovali politikov. Šéfovia banky však tento plán odmietli.

Banky sa budú zlučovať
Medzi desiatkou najhorších bánk v stresových testoch bola aj UniCredit, ktorá má pobočku na Slovensku. Naopak, Intesa Sanpaolo, matka VÚB, vyšla z testov ako jedna z najsilnejších. Analytici už dlhšie hovoria, že talianskych bánk je veľa a sú kapitálovo slabé a zaťažené zlými úvermi. „Taliansky finančný systém je jedným z ťažkých pacientov. Banky sú previazané so štátnym dlhom aj s regionálnou politikou, čo vyústilo do množstva zlých úverov,“ vysvetľuje Martin Vlachynský, analytik INESS. Preto odborníci predpokladajú, že sa na trhu začne konsolidácia, teda zlučovanie bánk. „Hoci sa tomu Rím bráni, je nutné, aby aj súkromní investori znášali časť bolesti a talianske banky sa musia konsolidovať, aby sa prečistili od slabších článkov. Podľa údajov OECD má Taliansko stále viac bankových pobočiek ako pizzerií,“ tvrdí Jan Bureš, hlavný ekonóm spoločnosti Poštovní spořitelna.


Analytici tiež nevylučujú, že by sa prípadná banková kríza v Taliansku mohla rozšíriť do celej Európy. „Ak v rámci jednej krajiny sú dve-tri banky, čo budú potrebovať kapitál, potom sa otvára otázka, či sa využije nové pravidlo, že pri odpise dlhu musia participovať aj investori, teda veritelia. A v Taliansku sú veritelia občania, takže by to mohlo mať celkom významný dosah a roztočiť bankovú krízu v EÚ,“ uvažuje Martin Vozár, analytik Wealth Effect Management.

Rakúsky pacient
Medzi trojkou najslabších bánk sa objavila aj rakúska Raiffeisen. Jej šéf Walter Rothensteiner povedal ešte pred testami pre noviny Kurier, že banka očakáva slabšie výsledky a zrejme zruší Raiffeisen-Landesbanken Holding a predá časť svojich aktív, aby si zlepšila kapitálovú silu. Tiež bude pokračovať vo fúzii s Raiffeisen Bank International, ktorá je matkou Tatra banky.

Podľa Európskej centrálnej banky bol tohtoročný test prísnejší než ten z roka 2014, pretože nepriaznivé scenáre boli namodelované tvrdšie. Tie boli dokonca výrazne negatívnejšie než prognózy analytikov týkajúce sa vplyvu brexitu na ekonomiku. Podľa bankových regulátorov sa zdravie bánk v eurozóne za posledné roky viac stabilizovalo a sú lepšie kapitalizované. Preto cieľom testu bola skôr analýza zostávajúcich slabých miest v tomto sektore a vyhodnotenie vplyvu hypotetického nepriaznivého trhového vývoja na banky. Otázne je aj zúženie testovaných bánk zo 123 na 51. Analytici sú preto k testom skeptickí. „Z testovania vypadli všetky grécke, cyperské či portugalské banky, čo sú práve krajiny, kde by sa skryté míny určite dali hľadať,“ tvrdí Vlachynský.

Sankcie nie, dodatočný kapitál áno
Cieľom tohtoročných testov nebolo určiť, ktoré banky ich zvládli a ktoré neprešli. Neboli stanovené ani žiadne hraničné hodnoty, ani kapitálové limity. I keď analytici vyhodnotili ako hranicu neúspechu kapitálovú primeranosť na úrovni 4,5 percenta. Ak by však banky neplnili požadovanú výšku kapitálu, došlo by k aktivácii automatických opatrení, napríklad zákazu vyplatenia dividendy alebo bonusov. Na základe ich výsledkov testov má Európska centrálna banka právo vyžadovať rekapitalizáciu finančných domov. Banky môžu získať kapitál niekoľkými spôsobmi. Môžu odpredať svoje aktíva ako zlé úvery či časť bankového biznisu, ale aj nehnuteľnosti. Podľa nových pravidiel by nemal do bánk vstupovať štát so svojimi peniazmi pred tým, než sa uvalia straty na veriteľov bánk. „Zároveň však tieto pravidlá majú zadné dvierka vo forme článku 32, ktorý poskytuje výnimku na štátnu pomoc pri zlyhaných stresových testoch,“ dodáva Vlachynský.

Kapitálovo najslabšie banky podľa stresových testov
Banka Pomer vlastného kapitálu k rizikovým aktívam v stresovej situácii v %

Banca Monte dei Paschi di Siena -2,4
Allied Irish Banks 4,3
Raiffeisen-Landesbanken 6,1
Bank of Ireland 6,1
Banco Polular Espanol 6,6
UniCredit 7,1
Barclays 7,3
Commerzbank 7,4
Societe Generale 7,5
Deutsche Bank 7,8

01 - Modified: 2024-05-03 10:11:28 - Feat.: - Title: Ak obchodujete s virtuálnou menou, spozornite. Na trh s kryptom má dohliadať Národná banka Slovenska 02 - Modified: 2024-04-30 07:54:07 - Feat.: - Title: Banky na Slovensku aj po zavedení špeciálnej dane zvýšili čistý zisk, minulý rok bol v ráde miliárd 03 - Modified: 2024-04-29 12:47:01 - Feat.: - Title: Ako banky Západu zarábajú miliardy na biznise v Rusku 04 - Modified: 2024-04-25 12:29:07 - Feat.: - Title: Investovať či neinvestovať do zlata? To je otázka 05 - Modified: 2024-04-21 21:52:36 - Feat.: - Title: Šéf novej banky pre HN: Do konkurenčného boja na Slovensku chceme vstúpiť už v januári
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
04. máj 2024 22:21