CarrefourReuters
StoryEditor

Prežije reťazec Carrefour? Nový investor si dal zásadnú podmienku​

02.08.2016, 00:00
Veriteľský výbor má niekoľko dní na to, aby sa rozhodol, či prijme tri percentá, alebo pošle spoločnosť do konkurzu. Podľa veriteľov je jedinou cestou k obnoveniu dôvery zaplatenie starých dlhov.

Keď sa novým investorom Carrefouru stal bývalý partner Penty Jozef Špirko, hovorilo sa o reštarte siete. Police obchodov sa po niekoľkých mesiacoch opäť zaplnili tovarom a veriteľom svitla nádej na to, že ešte niekedy uvidia aspoň časť svojich peňazí. Tá však po predložení reštrukturalizačného plánu získala kontúry tvrdej reality. Podľa návrhu by totiž mali dostať iba tri percentá zo sumy, ktorú im reťazec dlhuje. „Očakávali sme okolo desať percent, toto je veľmi málo. Podľa môjho názoru by to veriteľský výbor nemal schváliť,“ uvádza prokurista Slovenských cukrovarov Dušan Janíček.

Nezaplatené milióny
Slovenské cukrovary s pohľadávkou okolo 27-tisíc eur sú jedným zo štyroch stoviek veriteľov spoločnosti Retail Value Stores, ktorá u nás obchody značky Carrefour prevádzkuje. Tá je v reštrukturalizácii od konca marca tohto roka. V rámci nej dosiahla výška uznaných pohľadávok hranicu 17,5 milióna eur. Ak by navrhované tri percentá prešli, znamenalo by to, že veritelia z tejto sumy dostanú iba niečo viac ako pol milióna. „Toto je pre dlžníka akceptovateľná suma, ktorú je schopný splatiť tak, aby firma nešla do konkurzu,“ vysvetľuje reštrukturalizačný správca Ladislav Barát. Výboru momentálne plynie 15-dňová lehota na to, aby k nemu zaujala stanovisko. „Podaný návrh reštrukturalizačného plánu obchodov Carrefour momentálne analyzujeme a až na základe finálneho rozhodnutia môžeme k nemu zaujať stanovisko,“ konštatuje Lucia Belanová z Pivovarov Topvar, ktoré sú v zvolenom výbore veriteľov. Spolu s nimi aj spoločnosti Mäsokombinát Polička, Kofola, Berto a Unilever. „Pokiaľ to bude pre veriteľov málo, treba to vnímať tak, či stavia na budúcu spoluprácu s tým, že niekedy neskôr dokážu v spolupráci s dlžníkom zarobiť, alebo sa rozhodnú pre exit, budú hlasovať proti návrhu a tým pádom pošlú firmu do konkurzu,“ pokračuje Ladislav Barát a dodáva, že výhľad na to, aby bola stratová spoločnosť aspoň na nule, je až v roku 2018.

Nespokojní veritelia
Jozef Špirko pri vstupe do reťazca avizoval, že chce opätovne získať dôveru spotrebiteľov i dodávateľov. Je však otázne, či sa mu to takýmto návrhom podarí. „Jediný spôsob obnovenia dôvery je zaplatiť staré dlhy – inú cestu nepoznám,“ uvádza Igor Matušek, obchodný riaditeľ Baliarní obchodu Poprad, ktoré voči Carrefouru evidujú pohľadávku takmer 38-tisíc eur, momentálne s reťazcom neobchodujú, no rokujú o novej zmluve.
Dovedna 22 členom Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory dlhuje sieť približne 932-tisíc eur. „Viaceré podniky po ohlásení reštrukturalizácie odpísali túto položku ako stratovú, preto vítajú aj tie tri percentá, ktoré spoločnosť svojim dodávateľom vráti. Ide však o nízke percento, ktoré môže naštrbiť korektné vzťahy dodávateľov a reťazca aj v budúcnosti,“ tvrdí Peter Cyprich z komory s tým, že bude na zvážení konkrétnych spoločností, či do dodávateľského vzťahu budú s Retail Value Stores vstupovať aj naďalej. Maloobchodný analytik Ľubomír Drahovský si myslí, že by bolo chybou, ak by veritelia pristúpili na hru reťazca. „Ak bude chcieť Carrefour naďalej napredovať, bude potrebovať korektné vzťahy s dodávateľmi, najmä čo sa týka platobnej disciplíny,“ dodal Ľubomír Drahovský.

01 - Modified: 2024-04-23 14:01:19 - Feat.: - Title: Na Slovensku podniká takmer trikrát viac mužov, ako žien 02 - Modified: 2024-04-22 17:32:51 - Feat.: - Title: Zistenie HN: Multimiliónový biznis hlinikárov z Ľupče je zachránený. Dlhy majú splatiť najmä vďaka investíciám 03 - Modified: 2024-04-22 17:06:16 - Feat.: - Title: Pred dekádou priniesli na Slovensko nový typ reklamy, teraz krachujú 04 - Modified: 2024-04-22 10:00:00 - Feat.: - Title: Kraľuje sociálnym sieťam a láka na extrémne zľavy. Za globálnym úspechom značky Shein sa však skrýva omnoho viac 05 - Modified: 2024-04-19 13:50:00 - Feat.: - Title: Menšie slovenské reťazce ukázali vlaňajšie výsledky. Fresh či Sintra dosiahli miliónové tržby
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 16:39