Paul Manafort spolu s Donaldom Trumpom a jeho dcérou Ivankou na javisku.REUTERS/Rick Wilking
StoryEditor

Trumpovej kampani šéfuje muž, ktorý dostával milióny od Janukovyča

15.08.2016, 16:50
Autor:
ČTKČTK
Šéf volebného štábu Donalda Trumpa je podozrivý z nelegálnych finančných transakcií.

Meno Paula Manaforta sa vyskytuje v 22 prípadoch na zozname podozrivých finančných transakcií spojených s menom bývalého ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyča. Napísal to americký denník The New York Times s odvolaním sa na informácie Ukrajinskej protikorupčnej agentúry (NABU).

Z dokumentov (NABU) vyplýva, že Manafort dostal od Janukovyčovej Strany regiónov za svoje služby 12,7 milióna dolárov (asi 11,35 milióna eur). Šéf Trumpovho štábu, ktorý sa od 80. rokov minulého storočia venuje politickému poradenstvu, pôsobil na Ukrajine v rokoch 2007 až 2012.

Ešte tento rok v máji mal podľa amerického denníka vo svojej kyjevskej kancelárii osobné veci a nábytok. Podľa ukrajinských vyšetrovateľov boli súčasťou Manafortovho ukrajinského biznisu nezákonné machinácie nezdokumentované v účtovných knihách.

Ukrajinskí prokurátori navyše vyšetrujú skupinu firiem z daňových rajov, prostredníctvom ktorých si ľudia z Janukovyčovho okolia zabezpečovali nákladné nehnuteľnosti, vrátane palácov s vlastným golfovým ihriskom a zoologickou záhradou, uviedol The New York Times.

Medzi stovkami podozrivých transakcií je aj dohoda o predaji ukrajinskej káblovej televízie firme, ktorú založili Manafort a ruský miliardár Oleg Deripaska, blízky spojenec Vladimira Putina.

NABU uvádza, že zatiaľ nebolo zistené, či sumu 12,7 milióna dolárov Manafort skutočne dostal. Aj keď nie je vyšetrovaný, musel si podľa prokurátorov uvedomovať okolnosti svojich finančných transakcií na Ukrajine. Sám Manafort nereagoval na žiadosť amerického denníka o vysvetlenie. Jeho advokát Richard Hibey poprel, že by Manafort akékoľvek uvedené sumy dostal.

Janukovyč podľa The New York Times pred svojím útekom do Ruska v roku 2014 využíval rady Manaforta a jeho firmy, vďaka ktorým vyhral niekoľko volieb. V tom čase sa Manafort nikdy neprihlásil na ministerstve spravodlivosti USA, čo zákon vyžaduje od osôb, ktoré môžu ovplyvňovať politiku USA v prospech zahraničných klientov.

Manažér volebnej kampane Trumpovej súperky Hillary Clintonovej americkému denníku potvrdil, že aj Demokratická strana disponuje informáciami o podozrivých stykoch Trumnpovho tímu. „Trump musí zverejniť všetky informácie o vzťahoch svojich zamestnancov a konzultantov s Ruskom,“ uviedol manažér Robby Mook.

01 - Modified: 2024-04-23 21:54:52 - Feat.: - Title: "O ňom iba pozitívne". Exšéf bulvárneho denníka na súde opísal tajnú spoluprácu s Trumpovou kampaňou 02 - Modified: 2024-04-23 20:11:07 - Feat.: - Title: Experti krotia Zelenského nadšenie. Kľúčové otázky o americkej pomoci sú dve: Kedy a ako sa prejaví? 03 - Modified: 2024-04-22 18:10:50 - Feat.: - Title: Exprezident čelí ďalšiemu obvineniu. Trump sa snažil nelegálne ovplyniť prezidentské voľby, tvrdí obžaloba 04 - Modified: 2024-04-23 07:11:59 - Feat.: - Title: ANALÝZA: Výhra Kyjeva, prehra Trumpa. Kandidát na prezidenta má problém 05 - Modified: 2024-04-21 07:10:00 - Feat.: - Title: Trump zrušil prvý predvolebný míting od začiatku súdu pre zlé počasie
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 06:44