OceľReuters
StoryEditor

Záujemca o U. S. Steel má európske skúsenosti: balkánsku oceliareň vytiahol z vysokých strát

31.01.2017, 23:00
Záujemca o košickú U. S. Steel už má európske skúsenosti.

Čínsky oceliarsky gigant He Steel Group vstupuje do košickej fabriky U. S. Steel. HN ako prvé minulý týždeň informovali o podpise memoranda o porozumení medzi United States Steel Corporation a najväčším čínskym výrobcom ocele He Steel, ktorým si Číňania východoslovenskú fabriku zarezervovali. Jednu pritom v Európe už vlastnia, konkrétne v Srbsku.

Na začiatku príbehu o ovládnutí prvej európskej oceliarne čínskym kapitálom stoja spoločnosti HPK Engineering a HPK Management so slovenskými manažérmi. Do čela reštrukturalizácie stratového biznisu srbskej oceliarne Železara Smederevo sa totiž postavil košický obchodník s oceľou Peter Kamarás. Košičan stál napokon i na konci záchrany krachujúcej huty, ktorú vlani kúpila za 46 miliónov eur druhá najväčšia oceliareň sveta Hebei Iron and Steel Group (teda HBIS alebo He Steel Group). „Za všetkých zamestnancov v Smedereve som hrdý na to, že sa stala členom rodiny HBIS,“ povedal v máji 2016 počas návštevy v čínskych oceliarňach Peter Kamarás ešte z pozície prvého muža Železara Smederevo. To už jediného srbského výrobcu ocele niekoľko týždňov ovládali Číňania.


Revitalizácia pod slovenským manažmentom
HPK Engineering sa do čela srbských železiarní dostala ako správcovská spoločnosť v marci 2015. Pôvodne trojročný kontrakt s ňou podpísala tamojšia vláda pod podmienkou, že v najbližších šiestich mesiacoch privedie firmu do kladných čísiel a udrží pritom zamestnanosť na čísle päťtisíc. Lokálne médiá vtedy citovali premiéra Srbska Alexandra Vučiča, že HPK investuje do zvyšovania produkcie necelých 20 miliónov eur. Z údajov Srbskej privatizačnej agentúry vyplýva, že železiareň v roku 2014 utŕžila takmer 241 miliónov eur a oproti roku 2013 zlepšila svoj hospodársky výsledok o viac ako 23 percent. Napriek tomu však vytvorila gigantickú stratu vo výške 95 miliónov eur. V tom čase v nej pracovalo 4 962 ľudí.


Čínske investície a rast produkcie
Po krachu rokovaní medzi štátom a americkou spoločnosťou Esmark o predaji 80-percentného balíka akcií vo februári 2015 sa ďalší záujemca objavil koncom roka. K stolu ho priviedol predseda vlády Vučič. Medzi podpisom memoranda a kúpou fabriky pritom prebehlo iba pár mesiacov. Iba koncom novembra 2015 totiž Vučič podpísal v Číne s He Steel Group nezáväzný dokument a už v polovici apríla 2016 bol štátny hutnícky podnik predaný Číňanom pod prísľubom investícií vo výške 300 miliónov eur v najbližších dvoch rokoch. Tie sa viažu predovšetkým na novú galvanizačnú jednotku. Okrem udržania minimálne päťtisíc pracovných miest sa nový vlastník zaviazal zvýšiť ročnú produkciu z vtedajších 875-tisíc ton ocele na cieľových približne 2,1 milióna ton ocele za rok. Cieľom He Steelu je maximalizovať svoju výrobnú kapacitu v Srbsku. Po začlenení fabriky Železara Smederevo pod He Steel Group narástol predaj tamojších za studena a za tepla valcovaných plechov z 81-tisíc ton v júni 2016 na júlových 102-tisíc ton. V auguste to pritom bolo ešte o 20-tisíc ton viac. Odhadovaná tohtoročná produkcia oceliarne má byť na úrovni 1,8 milióna ton oceliarskych výrobkov.


Od malej stratovej fabriky po svetového hráča
K prepúšťaniu z fabriky pod čínskym majiteľom nateraz nedošlo. V júni 2016 sa však nové vedenie železiarní posilnené o čínskych členov vrcholového manažmentu rozhodlo ukončiť manažérske kontrakty s HPK. Už o mesiac na to čelilo Srbsko vyšetrovaniu eurokomisárov pre podozrenia zo zavádzania dampingových cien ocele. Generálny riaditeľ srbského He Steelu Sihai Song argumentoval tým, že továreň v Smedereve je malým výrobcom v porovnaní s ostatnými oceliarňami v Európe s trhovým podielom iba 0,4 percenta na európskom trhu s oceľou. „He Steel Srbsko nikdy neplánovala dovážať lacnú oceľ z Číny a ďalej ju predávať v Európskej únii, čím by obchádzala zavedené clá. Bolo by to proti nášmu cieľu chrániť pracovné miesta v tejto krajine,“ povedal Song. Vlani v decembri navštívil novú akvizíciu čínskeho oceliarskeho kolosu i jeho šéf Ju Jong. „V novembri, po prvý raz za posledných sedem rokov, dosiahla oceliareň prevádzkový zisk. V priebehu decembra už ako výsledok očakávame čistý zisk. To sú výnimočné správy pre všetkých zamestnancov podniku, srbskú vládu i pre nás,“ konštatoval prezident He Steel Group Ju Jong s tým, že zo srbskej fabriky vybudujú „jednu z najkonkurencieschopnejších oceliarní sveta tak, ako sme sľúbili“. Ako Jong dodal, v priebehu roka 2017 He Steel Serbia Iron & Steel preinvestuje do železiarní 110 miliónov eur a očakáva tržby vo výške okolo 700 až 800 miliónov eur pri profite na úrovni 20 miliónov eur.


Kľúčové dátumy:
26. november 2015
– Podpis Memoranda o porozumení v Číne medzi srbskou vládou a tamojšou spoločnosťou HBIS. Budúci majiteľ zároveň vykonáva v smederevskej železiarni due-diligence. Ukončenie sa očakávalo najneskôr do konca januára 2016.

18. apríl 2016
– Podpis kontraktu. Srbsko predalo svoj podiel v Železara Smederevo za 46 miliónov eur do rúk čínskej korporácie He Steel Group. Šlo o prvú akvizíciu Číňanov v európskom oceliarskom sektore.

Ťažký osud Železara Smederevo

Železiareň Smederevo sa nachádza 60 kilometrov juhovýchodne od Belehradu. V 90. rokoch podnik doplatil na vojnový konflikt na Balkáne. Skrachovanú fabriku predala v roku 2003 srbská vláda americkej korporácii U. S. Steel Corp. za 23 miliónov dolárov. Američania sa zaviazali investovať do jej modernizácie ďalších 150 miliónov dolárov. Po oživení jej produkcie sa oceliareň stala dôležitou súčasťou HDP Srbska a zároveň najväčším exportérom krajiny. U. S. Steel napokon z fabriky vycúvala kvôli globálnej ekonomickej kríze a pádu cien ocele. Srbskej vláde ju vrátila za symbolický dolár k 31. januáru 2012. Koncom júna 2012 železiareň vypla obe vysoké pece a približne päťtisíc robotníkov poslala na platenú dovolenku. Od apríla 2013 čiastočne obnovila svoju produkciu s tým, že úrady pre ňu neúspešne hľadali strategického partnera. V decembri 2014 vyhlásila Srbská privatizačná agentúra tender na predaj 80 percent akcií železiarne. Záujem prejavila americká spoločnosť Esmark. Tej napokon vláda vystavila stopku pre absenciu záruk, že po niekoľkých rokoch prevádzky napokon podnik nezatvorí. 

01 - Modified: 2024-04-15 18:12:06 - Feat.: - Title: Hľadá sa záujemca o 600 miliónov eur. V hre nie je dôležité kto ich chce, ale kto ich stihne minúť 02 - Modified: 2024-04-13 12:09:10 - Feat.: - Title: Akcionári U.S. Steel schválili prevzatie japonským koncernom Nippon Steel, politici v USA namietajú 03 - Modified: 2024-03-14 13:02:22 - Feat.: - Title: Americká spoločnosť pre amerických oceliarov. Biden sa vyslovil proti predaju skupiny U.S. Steel Japoncom 04 - Modified: 2024-03-13 20:43:57 - Feat.: - Title: Odbory sú proti, Biden má obavy z prevzatia U.S. Steelu japonskou skupinou. Môže si pohnevať blízkeho spojenca 05 - Modified: 2024-02-14 18:30:00 - Feat.: - Title: Bez Steelky plány Bruselu nesplníme. Najviac nás bude bolieť manko stoviek miliónov eur a ohrozený priemysel
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 11:12