Centrála Európskej centrálnej banky vo Frankfurte. FOTO: Reuters
StoryEditor

ECB urýchli práce na mechanizme, ktorý zmierni rozdiely vo výnosoch dlhopisov

15.06.2022, 15:43
Autor:
ČTKČTK

Finančne slabé a silne zadlžené krajiny v južnom krídle eurozóny čelia citeľnému rastu nákladov na obsluhu štátneho dlhu.

Európska centrálna banka (ECB) urýchli práce na mechanizme, ktorý pomôže zmierniť rozdiely vo výnosoch štátnych dlhopisov eurozóny.

ECB to uviedla po dnešnom mimoriadnom zasadnutí Rady guvernérov, ktoré nečakane zvolala, aby prerokovala najmä výpredaj na trhoch dlhopisov z poslednej doby. Finančne slabé a silne zadlžené krajiny v južnom krídle eurozóny totiž čelia citeľnému rastu nákladov na obsluhu štátneho dlhu.

ECB má v úmysle flexibilnejšie reinvestovať výťažok zo splatných dlhopisov, ktoré nakúpila v rámci podporného programu Pandemic Emergency Purchase Programme (PEPP). Ten zaviedla na začiatku pandémie, aby pomohla ekonomike eurozóny. K dispozícii mal 1,7 bilióna eur.

image

Prekliatie talianskeho dlhu je varovným prstom pre Matoviča

Centrálna banka chce teraz pomôcť tým najzadlženejším krajinám, teda predovšetkým Taliansku, ktoré má tretiu najväčšiu ekonomiku v eurozóne. Nový nástroj, na ktorom ECB pracuje, má zabrániť takzvanej fragmentácii, teda príliš veľkým rozdielom vo výnosoch štátnych dlhopisov naprieč eurozónou. Svojím odhodlaním situáciu riešiť sa snaží zmierniť výpredaj na dlhopisových trhoch, ktorý prispieva k obavám, že eurozóna je na prahu novej dlhovej krízy, uviedla agentúra Reuters.

Výnosy štátnych dlhopisov sa začali prudko zvyšovať po zasadnutí ECB zo štvrtka minulého týždňa, na ktorom Rada guvernérov načrtla sériu zvyšovania základných úrokových sadzieb, aby zmiernila infláciu. Tá v máji v eurozóne vystúpila na rekordných 8,1 percenta.

Od štvrtkového zasadnutia sa ešte viac prehĺbil rozdiel vo výnosoch dlhopisov nemeckej vlády a vlád juhoeurópskych krajín, čo bola podľa analytikov reakcia na absenciu konkrétnych opatrení, ako spomínanú fragmentáciu na dlhopisových trhoch zmierniť. K najzadlženejším krajinám eurozóny patrí Taliansko, Grécko a Španielsko, rast výnosov tak pre nich znamená vysoké náklady navyše.

Výnos talianskych štátnych dlhopisov so splatnosťou desať rokov v utorok vystúpil na 4,27 percenta, čo bolo najviac od začiatku roka 2014 a zároveň o 250 bázických bodov viac ako výnos desaťročného dlhopisu nemeckej vlády. Nemecko je z hľadiska finančnej stability považované za referenčnú krajinu eurozóny, s ktorou sa ostatné štáty porovnávajú. Vyšší výnos talianskych dlhopisov znamená, že Taliansko má vyššie náklady na obsluhu svojho dlhu.

ECB zvoláva mimoriadne zasadnutia Rady guvernérov úplne výnimočne. Naposledy to urobila na začiatku pandémie, keď finančné trhy čelili enormnej záťaži.

01 - Modified: 2024-04-18 13:19:59 - Feat.: - Title: ECB nalieha na rakúsku Raiffeisen, aby zrýchlila obmedzovanie aktivít v Rusku 02 - Modified: 2024-04-17 16:15:50 - Feat.: - Title: ECB bude mať údaje na verdikt o úrokových sadzbách v júni a júli, tvrdí člen výkonnej rady 03 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Slováci vymenili tehlové domy za tie „na papieri“. Miliónové zisky prinášajú byty a najnovšie aj haly 04 - Modified: 2024-04-17 12:26:34 - Feat.: - Title: KOMENTÁR: Koniec temnoty sa blíži, z Nemecka sa šíria dobré správy 05 - Modified: 2024-04-16 15:27:42 - Feat.: - Title: Lagardová ohlásila dobré správy: Európska centrálna banka čoskoro začne znižovať úrokové sadzby
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 00:38