StoryEditor

Do čoho investovať? Vyspelý svet zvýši zisky, reálne je prekonanie historických maxím, hovorí pre HN expert

15.12.2023, 00:00

V rozhovore s výkonným riaditeľom a členom Predstavenstva Slovenskej asociácie správcovských spoločností Romanom Vlčekom sa dočítate:

  • Koľko Slovákov pravidelne investuje do podielových fondov a aký objem majetku v nich majú uložený.
  • Ktorému investičnému aktívu sa v tomto roku darí najviac a ktoré zmazalo najviac z minuloročných strát.
  • Čo čaká akcie či dlhopisy v budúcom roku.
  • O akú výhodu investori do podielových fondov prídu skôr, ako vôbec začne platiť.
  • Aké sú rozdiely medzi podielovými fondmi a ETF fondmi.

Ako z hľadiska investícií celkovo hodnotíte vývoj v globálnej ekonomike a na svetových finančných trhoch v tomto roku? Vieme, že minulý rok investíciám veľmi neprial. Došlo v tomto roku k výraznejším zmenám k lepšiemu?

Čo sa týka globálnych finančných trhov, je to určite lepšie. Rok 2022 bol výnimočne zlý. Z hľadiska výkonnosti investícií sa stretli dva fenomény, súčasný pokles akciových a dlhopisových trhov a zároveň to, že oba trhy klesli o dvojciferné percentá, čo je špeciálne pri dlhopisových trhoch veľmi zriedkavá situácia. Keď tieto dve triedy aktív klesajú, tak to zákonite postihne aj zmiešané fondy, ktoré sa primárne snažia balansovať medzi týmito dvoma triedami, opierajúc sa historicky nízku koreláciu medzi akciami a dlhopismi. Tento rok je to úplne iný príbeh. Dá sa povedať, že finančné trhy sa skonsolidovali a výkonnostne sa priblížili k mimoriadne úspešným rokom 2021 a 2019. Istým špecifikom roku 2023 bolo to, že akcie nerástli plošne, ale rástol hlavne technologický sektor vďaka téme umelej inteligencie.

image

Výkonný riaditeľ a člen Predstavenstva Slovenskej asociácie správcovských spoločností Roman Vlček.

FOTO: SASS

Ako vnímate súčasný stav kolektívneho investovania na Slovensku? Najobľúbenejšou formou u našincov sú asi podielové fondy. Koľko Slovákov má v nich uložené peniaze a aký objem peňazí tieto investície v súčasnosti dosahujú? Rastie o ne záujem v posledných rokoch?

Naša asociácia štatisticky vyhodnocuje iné údaje ako počet ľudí, ktorí investuj do fondov. Ide hlavne o údaje súvisiace s veľkosťou fondov, ich predajmi, výplatami a výkonnosťami. Disponujeme však informáciou, koľko ľudí do fondov investuje pravidelne, a toto číslo je takmer milión. Ak k tomu prirátame ľudí, ktorí investujú jednorazovo, tak si trúfam povedať, že v podielových fondoch má zainvestované výrazne viac ako milión Slovákov. Keď som spomenul pravidelné investície, tak tie sú práve produktom, o ktorý je najväčší záujem, a ako som už spomenul, takmer milión ľudí si takto pravidelne mesačne sporí v priemere 50 eur.

A z hľadiska celkového objemu majetku?

Celkový objemu majetku, ktorý majú Slováci investovaný v podielových fondoch, je približne 12,5 miliardy eur. Pomer prostriedkov, ktoré majú ľudia vo finančných inštrumentoch, k tomu, čo majú uložené v depozitách, je asi 62 percent a stále zaostávame za európskym priemerom, kde je tento pomer na úrovni 127 percent. Ľudia v EÚ teda majú v priemere vo finančných inštrumentoch viac ako depozitách. U nás zatiaľ stále prevládajú depozitá, ale potešiteľné je, že v posledných rokoch sa podiel finančných inštrumentov u nás zvyšuje. Z čistého finančného majetku, ktorý u Slovákov priemerne predstavuje približne 16-tisíc, majú necelých 10-tisíc v depozitách a viac ako šesťtisíc eur majú vo finančných inštrumentoch. Medzi finančné inštrumenty rátame nielen podielové fondy, ale aj penzijné fondy v druhom a treťom pilieri, životné poistenie a priame investície do akcií a dlhopisov. Spomedzi vymenovaných možností u Slovákov jasne dominujú druhopilierové penzijné fondy a podielové fondy.

Vieme, že existuje viacero druhov podielových fondov, akciové, dlhopisové, zmiešané, realitné či fondy alternatívnych investícií, ktorým sa v tomto roku darilo z hľadiska výkonnosti najlepšie, prípadne sa podarilo vy...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2023-12-06 17:30:00 - Feat.: 1 - Title: Vláda budúci rok uchmatne podnikateľom milióny z ich ziskov. Zapláta nimi deravý štátny rozpočet 02 - Modified: 2023-11-21 23:00:00 - Feat.: 1 - Title: Baranidlom na krízu je vlastniť kúsok Bratislavy. Reality ešte zarobia, experti pre HN odhadli výšku ziskov 03 - Modified: 2023-11-16 13:14:06 - Feat.: 1 - Title: Medveďa na trhoch strieda býk. Burzy raketovo rastú a s nimi aj výnosy Slovákov 04 - Modified: 2023-11-08 23:00:00 - Feat.: 1 - Title: Ako sa darí miliardovým investíciám Slovákov? Byty zarábajú aj po zlacnení, ťahajú ich nájmy
01 - Modified: 2024-04-24 11:07:07 - Feat.: - Title: Tí, ktorí mu verili, dnes plačú. Ako nesadnúť Muskovi na lep 02 - Modified: 2024-04-24 18:00:00 - Feat.: - Title: Nášľapné míny nadmerne stimulovanej superveľmoci 03 - Modified: 2024-04-22 11:04:49 - Feat.: - Title: Špekulanti na Wall Street si uvedomili, čo bude nasledovať​ 04 - Modified: 2024-04-22 08:58:22 - Feat.: - Title: Vyššie sadzby po dlhší čas sú späť 05 - Modified: 2024-04-19 07:11:04 - Feat.: - Title: Prvotná reakcia bola prudká. Po izraelskej odvete proti Iránu zlato vyskočilo na rekord, bitcoin sa prepadol
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 05:37