StoryEditor

Ropa klesla pod 70-dolárovú hranicu

17.08.2009, 00:00
Cena ropy počas piatkového obchodovania prudko klesla a dostala sa hlboko pod 70-dolárovú hranicu. Barel americkej ľahkej ropy zlacnel o viac ako tri doláre a na konci dňa sa predával približne za 67,43 dolára za barel. Predaje na trhu spustili v poobedňajších hodinách štatistiky o poklese spotrebiteľskej dôvery v Spojených štátoch.

V ranných hodinách vyhnal optimizmus investorov cenu čierneho zlata až na 71,60 dolára za barel. Pád však nastal po zverejnení výskumu spotrebiteľskej dôvery za prvú polovicu augusta. Anketa agentúry Reuters a Michiganskej univerzity ukázali pokles indexu dôvery, pričom ekonómovia pôvodne očakávali opačný vývoj.

Cena ropy sa v ranných hodinách zvyšovala pod vplyvom dobrých správ z Európy. Ekonomiky Nemecka a Francúzska v druhom štvrťroku nečakane vzrástli o 0,3 percenta a ukončili tak najťažšiu povojnovú recesiu skôr, ako sa očakávalo. Správy o poklese dôvery však zrazili nielen ropný trh, ale aj akciové burzy v Spojených štátoch.

"Stále sa snažíme na základe rôznych makroekonomických údajov z oboch strán Atlantiku dešifrovať, čo sa vlastne s globálnou ekonomikou deje a snažíme sa odhadnúť, ako sa to prejaví na trhu s ropou," povedal pre agentúru Reuters Olivier Jakob z konzultačnej firmy Petromatrix.

Ceny ropy sa oproti decembrovým minimám z minulého roka, keď stál barel iba 33 dolárov, už viac ako zdvojnásobili. Väčšinu podpory však čerpajú zatiaľ iba z nádeje na príchod oživenia z dlhého hospodárskeho prepadu, v priebehu ktorého ropa stratila viac ako tri štvrtiny hodnoty svojho historického maxima. V polovici minulého leta stál barel americkej ropy WTI viac ako 147 dolárov.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financne-trhy, menuAlias = financne-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 15:29