StoryEditor

Zlato sa utrhlo a zdolalo hranicu 1300 dolárov

24.09.2010, 11:42
Aktualizované 12.30 | Cena zlata sa dnes na termínovanom trhu prvýkrát v histórii vyšplhala na 1300 dolárov za trojskú uncu. Informovala o tom dnes agentúra Reuters.

Žltý kov ťaží z neistého vývoja globálnej ekonomiky a v poslednom čase tiež z prílišného kolísania na devízových trhoch. Analytici predpokladajú, že cena zlata sa bude ďalej zvyšovať.

Krátko po 11:00 sa cena jednej unce zlata s dodaním v decembri na komoditnej burze Comex pohybovala okolo 1299,50 dolára za uncu, krátko predtým bola presne na úrovni 1300 USD.

Spolu s cenou na termínových trhoch rastie aj cena zlata na promptnom trhu, kde sa obchoduje kov k okamžitému dodaniu. Tam cena kovu hranicu 1300 USD ešte nezdolala, rekord je tam zatiaľ 1298,25 USD.

 

 

Zlato nie je jediným drahým kovom, ktorého cena sa prudko zvyšuje. Striebro spočiatku v dynamike rastu zaostalo za zlatom, v posledných dňoch ale všetko dobieha. Dnes dopoludnia sa cena dostala až na 21,34 USD / oz, čo je najvyššia úroveň od októbra 1980.

 

Ceny sa nezastavia

Analytici predpokladajú, že cena zlata sa bude zvyšovať aj naďalej. Vyhliadky globálnej ekonomiky sa totiž v poslednej dobe zhoršujú, v mnohých krajinách klesá tempo rastu a zhoršuje sa aj výkonnosť akciových trhov. To bude podľa expertov zrejme ďalej tlačiť cenu zlata nahor, aj keď dôležité bude aj to, či sa k rastu nevráti dolár.

Portfóliový manažér a šéf alternatívnych investícií v maklérskej spoločnosti London & Capital Pau Morillo-Giner by nebol prekvapený, keby sa cena zlata ešte tento rok dostala na úroveň 1350 dolárov za uncu. Pripúšťa ale, že po zvyšok tohto roka bude cena asi veľmi meniť.

Svetové ríše zanikajú, zlato ostáva

Dôvera v peniaze padla. Na rade je zlato

Žiadny rekord zlata ešte nepadol

Časť analytikov však vidí cenu koncom tohto roka ešte vyššie, niektorí až na 1500 dolároch. A podľa niektorých predpovedí už budúci rok by mohla vyšplhať aj nad 1700 dolárov za trójsku uncu. "Vo Washingtone, Londýne či Bruseli teraz majú všetci dosť dôvodov na to, aby devalvovali menu, a uistili sa tak, že jeden bude tomu druhému schopný lepšie konkurovať," vysvetlil expert Paul Morillo-Giner, portfóliový manažér a šéf alternatívnych investícií v maklérskej spoločnosti London & Capital. "V Dillí alebo Pekingu potom máte ľudí, ktorí majú vyše tri bilióny dolárov v rezervách a majú obavy z toho, čo sa deje. Postupne, ale vytrvalo potom budú časť rezerv presúvať do zlata," dodal. Nebudú to vraj všetky rezervy ani väčšina, ale časť rezerv skončí v zlate.

Rozhodne politika

Kľúčové v ďalšom vývoji bude, či vlády vyspelých krajín siahnu k ďalšiemu uvoľňovaniu menovej politiky, aby podporili ekonomiku. Ak áno, výsledkom bude zrejme ďalšia expanzia menovej bázy a nevyhnutné znehodnotenie mien.

Ak by sa na cenu zlata teraz uplatnila rýdzo technická analýza, mala by sa cena kovu pri zachovaní priaznivého trendu do konca roka vyšplhať na približne 1539 dolárov za trójsku uncu. Ak ale bude zlato v najbližších dňoch korigovať a neudrží cenu 1234 USD / oz, výhľad ďalšieho vývoja sa úplne zmení.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financne-trhy, menuAlias = financne-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
17. jún 2024 17:35