StoryEditor

Investície prinášajú riziko. Treba ho rozložiť

08.04.2010, 00:00
Nakúpiť za všetky úspory akciu jednej firmy sa neodporúča. Dokonca ani ich investícia do akciového fondu. Na investora totiž číha množstvo rizík.

Tie sa dajú rozložiť viacerými spôsobmi. Cieľom je znížiť nebezpečenstvo možných strát.
S cennými papiermi sa vždy spájajú riziká. Zo základných je to kreditné, úrokové, menové alebo riziko volatility trhu. Vhodnou diverzifikáciou investície medzi viaceré cenné papiere s rôznou splatnosťou, od rôznych emitentov či z rôznych regiónov je možné tieto riziká významne znížiť. Diverzifikáciu rizika pri investovaní do otvorených podielových fondov robí za klienta správca.
Vo všeobecnosti je snahou vytvoriť také portfólio, ktorého celkové riziko je menšie ako riziko jednotlivých aktív v portfóliu.
Iba človek s nadpriemernými skúsenosťami z finančného trhu sa môže pokúsiť poskladať si svoje portfólio tak, aby znižovalo riziko.
"Každý majiteľ portfólia má odlišné požiadavky na výnos, preferencie či toleranciu k riziku, preto nie je možné všeobecne odporúčať jedno portfólio všetkým,“ hovorí portfóliový manažér Asset Managementu Slovenskej sporiteľne Matej Varga.
Vladimír Gešperík zo spoločnosti Capital Markets hovorí, že skladba portfólia klienta je ovplyvňovaná najmä časom, na ktorý klient investuje, a jeho rizikovým profilom, čiže postojom ku krátkodobým stratám. "Dôležitý je tiež cieľ investície: uchovať hodnotu, alebo špekulatívne obchodovať a hľadať vyšší výnos?“ doplnil Gešperík.
Podľa internetového portálu www.investopedia.com je portfólio nutné rozdeliť medzi niekoľko investičných nástrojov, ako je hotovosť, akcie, dlhopisy, podielové fondy alebo nehnuteľnosti.
Vyvarovať sa treba investícií iba do špičkových podnikov blue chips. Výber rôznych nástrojov s rôznymi mierami návratnosti by mal zabezpečiť, aby možné zisky vyvážili možné straty.
Investícia by sa mala líšiť aj podľa odvetvia. Akcie finančných spoločností sú v súčasnosti vysoko kolísavé. Naopak, za stabilné, takzvané defenzívne tituly sa považujú potravinárske, farmaceutické či telekomunikačné firmy. Nie je vhodné sústrediť sa iba na jeden región. Vyššie výnosy, ale aj straty, ponúkajú rozvíjajúce sa trhy Ázie, prípadne strednej a východnej Európy. Menšie výkyvy prináša západná Európa a USA.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financne-trhy, menuAlias = financne-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. apríl 2024 08:55