StoryEditor

Trhy sa nachádzajú v znamení nikoho

26.06.2010, 00:00
Po desiatich plusových dňoch v rade, ktoré zaznamenal akciový index MSCI World prídu tri predajné dni a orgie negativity sú okamžite späť.

Vo finančných médiách sa nedá prečítať ani strana bez toho, aby sme sa nedozvedeli, ako sa za chvíľu rozpadne euro, skrachujú vlády od Grécka po USA, spľasne bublina v Číne, vyhynie populácia krabov v Mexickom zálive, pre tlačenie peňazí dôjde k hyperinflácii, či prípadne spadne celý bankový sektor v Európe.

Ešte dobre, že korporátny sektor nečíta finančné správy, pretože si neviem vôbec predstaviť ,ako sa dá v tomto mori negativity normálne fungovať a produkovať. Pre investorov snažiacich sav tej záplave zorientovať odporúčam trošku si vydýchnuť a začať si vychutnávať leto a futbal. Slovenskóóó. Slovenskóóó.

Pretože trhy sa zatiaľ nachádzajú v území nikoho. Býci síce v žiadnom prípade nemajú navrch, ale medvede by nemali zabúdať na tzv. final kill. Len maľovanie negatívnych vízií a katastrofických scenárov za chvíľu už stačiť nebude. Veci sa musia začať aj reálne kaziť. Nemali by ani zabúdať, že jeden z hlavných faktorov, s ktorým rátajú - trasmisia diania na finančných trhochdo reálnej ekonomiky pomaličky prestáva hrať v ich prospech.

Tempo pádu akcií, kurzu EURa aj rozširovania CDS spreadov sa zastavilo. A je to najmä tempo pádu, nie samotná úroveň týchto veličín, ktoré vedú k negatívnemu feedbacku z finančných trhových ekonomík.

Na tento faktor sa zameral na svojom utorňajšom zasadní aj americký FED. FED ponechal sadzby nezmenené na úrovni 0% až 0,25% pričom sprievodné vyhlásenie bolo veľmi „dovish" (dove - označenie pre centrálneho bankára, ktorýpreferuje nižšie úrokové sadzby). Popri tradičnej fráze o „predĺženom období" (nízkych sadzieb) obsahovalo zmienku o zhoršujúcich sa podmienkach na finančných trhoch, ktoré reflektujú vývoj v zahraničí.

Je to samozrejme odkaz na situáciu v eurozóne. A tá v konečnom dôsledku rozhodne, či sa scenáre „deflačných deštruktivistov" aj naplnia. Sú to práve paradoxne akciové trhy eurozóny, ktoré od májových miním zaznamenali najväčší nárast.

 

A aj tohtotýždňové makrodáta prišli najlepšie práve z Eurozóny. Podporený slabým kurzom eura, nemecký index IFO zaznamenal od mája nárast o 0,3 bodu na úroveň 101.8. Táto úroveň je historicky konzistentná s 2% rastom HDP v Nemecku. Slušné správy prišli aj z krajín PIIGS. Španielsky parlament schválil reformu trhu práce, štátny rozpočet sa vyvíja nad očakávania a premiér Zapatero presvedčil partnerov v Eurozóne na zverejnenie stress-testov bankového sektora.

 

To, že Európa ide a musí ísť po reformách, potvrdil aj prezident ECB Trichet. Na svojom vystúpení pred Európskym parlamentom prezentoval postoj ECB k tesnejšej fiškálnej spolupráci v eurozóne.„ECB verí, že je potrebný kvantový skok v nastavení monitorovania fiškálnych politík". Ďalej dodal, že sankcie pre rozpočtových hriešnikov musia byť viac „prísne, automatické, aby sa obmedzil priestor na politické vyjednávanie". Rovnakým smerom tlačia ajNemci a na jeseň by mala byť známa podoba reformy Paktu rastu a stability.

Správa týždňa však prišla z Číny. Čína centrálna banka oznámila, že v rámci pokračovania reforiem kurzovej politiky, pristúpik zrušeniu defacto fixného kurzu jüanu. V oficiálnom vyhlásení sa spomína flexibilita kurzu, ktorá bude viac odrážať trhové podmienky.Myslí sa tým posilnenie jüanu. Ten v priebehu týždňa posilnil voči USD o 0,6%. Čína sa viac zameria na kôš mien (iba 13,5% zahraničného obchodu je s USA) a predpokladám, že voči košu mien bude jüan v najbližších troch rokoch posilňovať 3-5% ročným tempom.

Posilnenie jüanu je z dlhodobého horizontu výborná správa pre svetovú ekonomiku. Pomôže rebalansovaniu a odstráneniu hlavných nerovnováh v zahraničnom obchode. Zároveň podporí posun čínskej ekonomiky smerom k domácim spotrebiteľom, zníži rast domácej inflácie a zabrzdí tak potenciálne prehriatie čínskej ekonomiky.

Táto správa spolu s faktom, že v Číne dochádza k vysokému nárastu platov, jasne signalizuje, že čínski spotrebitelia budú kľúčovým hráčom pri záchrane západných ekonomík od deflačného scenára.

Medvede sa teraz nachádzajú na absolútnom výslní. Už asi nikdy to nebudú mať také dobré ako teraz. Toľko es v rukáve, toľko otvorených problémov, toľko vecí, ktoré treba urgentne riešiť. Sám som zvedavý, ktorá strana si vie lepšie užiť leto.

 Juraj Podracký

analytik J&T Banky

 

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financne-trhy, menuAlias = financne-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
17. jún 2024 03:47