StoryEditor

Poznámka: Chyby nahrávajú Micheľovi

28.06.2006, 00:00

Futbalový šampionát poznačili hrubé chyby arbitrov, ktoré nahnevali nejedného trénera, odborníkov a aj samotných fanúšikov. Aj keď pravda je, že hlavní rozhodcovia sú pod veľkým psychickým tlakom, každý sa sústredí na ich nedostatky, ale niektoré chyby, ktoré predviedli, sa nevyskytujú ani v nižších ligových súťažiach.
Málokedy, ak vôbec, sa čo i len na dedinských turnajoch stalo, aby rozhodca ukázal jednému hráčovi tri žlté karty. Na majstrovstvách sveta sa takýto kúsok podaril Angličanovi Grahamovi Pollovi, ktorý v zápase medzi Chorvátskom a Austráliou ukázal Chorvátovi Šimuničovi až tri žlté karty. Tento omyl si naplno uvedomil až po svojom záverečnom hvizde. Ale rozhodcovská komisia medzinárodnej futbalovej federácie mu prejavila plnú dôveru.
Veľa kritiky si vypočul od šéfa FIFA Seppa Blattera alebo prezidenta organizačného výboru Franza Beckbenbauera aj ruský rozhodca Valentin Ivanov, ktorý v náročnom zápase medzi Portugalskom a Holandskom nadelil najviac červených kariet v histórii šampionátu. Rozhodca možno vyrobil zopár chýb, ale žlté karty a prípadne červené má preto vo vrecku, aby dokázal skrotiť rozvášnených hráčov.
Najväčšia nespravodlivosť sa stala Austrálčanom v zápase s Talianskom, keď španielsky rozhodca Medina Cantalejo proti nim v nadstavenom čase odpískal vymyslenú penaltu. Na univerzitných školách sa rozhodcovia učia, ako reagovať v takýchto prípadoch. Musia si cvičiť mimiku tváre, postoj, napríklad pri udelení karty. Podobné komické divadlo zahral španielsky rozhodca, ktorý bez problémov odpískal penaltu.
Aj pre rozhodcov by mali platiť hranice kvality, ktoré keď prekročí, musí ukončiť svoje pôsobenie. Tak by to malo byť aj v prípade Polla alebo Cantaleja. Futbal je síce "len hra", ale práve rozhodca nemá právo vziať šancu aj slabšiemu tímu zabojovať o víťazstvo. Na najvyššom "futbalovom fóre" sa však rozohráva aj kus svetovej diplomacie, takže rozhodcov sotvakto potrestá. Spravodlivosť však funguje aj v tomto športe a tentoraz prípadný "stop za neschopnosť" nahráva Ľubošovi Micheľovi, aby si splnil svoj najväčší sen - pískať finále svetového šampionátu.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
01. máj 2024 14:58