AppleReuters
StoryEditor

Apple a Tesla v problémoch kvôli Číne?

01.10.2021, 09:19
Energetická kríza v krajine zašla tak ďaleko, že niektoré továrne na severovýchode krajiny používajú pri práci sviečky.

Výroba v množstve čínskych tovární sa musela zastaviť v dôsledku problémov s nedostatkom elektriny spôsobených napätými dodávkami uhlia. K zasiahnutým spoločnostiam patria aj dodávatelia technologických firiem Apple a Tesla. Situácia spôsobuje negatívny sentiment na čínskych trhoch a obavy panujú aj na svetovej scéne.

Za nedostatok uhlia môže oživenie priemyselného segmentu, ktorý sa spamätáva z pandémie koronavírusu, ale aj prísnejšie emisné štandardy. Úrady v niektorých provinciách začali vyžadovať zníženie emisných štandardov po tom, čo zistili, že iba 10 z 30 regiónov splnilo energetické ciele v prvej polovici tohto roka.

Energetická kríza v krajine zašla tak ďaleko, že niektoré továrne na severovýchode krajiny používajú pri práci sviečky a nákupné centrá museli zatvoriť predčasne. Najmenej 15 tamojších firiem uviedlo, že výrobu museli zastaviť práve v dôsledku energetických výpadkov. Tie postihujú aj spracovateľské firmy v dôležitých priemyselných centrách a niektorí významní dodávatelia technologických spoločností ako Apple a Tesla už museli zastaviť výrobu. To môže mať negatívny dopad nielen na výrobu produktov daných spoločností, ale v prípade nedostatku komponentov aj ďalšie zdražovanie. Len nedávno pritom spoločnosť Apple oznámila, že zvýši cenu svojich výrobkov kvôli nedostatku čipov.

Obmedzenie energetických dodávok v Číne má negatívny dopad na oceliarne, výrobu farieb a chemikálií, ale k zasiahnutým oblastiam patrí napríklad aj nábytkársky sektor. Podľa analytikov z Morgan Stanley muselo byť zastavených až sedem percent produkcie hlinikární a dokonca až 29 percent výroby cementu.

Od uplynulého týždňa sa na severovýchode zavádza regulácia dodávok v dobe “špičky”. Obyvateľstvo niektorých miest sa sťažuje, že výpadky nastávajú stále častejšie a trvajú dlhšie. V dôsledku toho majú doma zimu. Pre lepšiu ilustráciu - teploty v niektorých severných regiónoch sa počas noci blížia k nule.
Agentúra Reuters dokonca informovala, že veľa odborníkov už zhoršilo (s ohľadom na situáciu) výhľad hospodárskeho rastu krajiny, pričom čínska ekonomika pomaly začína vykazovať známky spomalenia. Napríklad analytici banky Nomura očakávajú spomalenie ročného rastu z pôvodných 8,2 percent na 7,7 percenta. Nervozitu na čínskych akciových trhoch ohľadom neistej budúcnosti krajiny ešte viac umocňuje dlh realitného gigantu Evergrande.

Keďže Čína je druhou najväčšou ekonomikou na svete, najväčším spotrebiteľom energie na svete a zároveň si drží aj prvenstvo v produkcii skleníkových plynov, jej plánom je dosiahnuť maximálnu možnú mieru emisií oxidu uhličitého do roku 2030, pričom už do roku 2060 sa krajina chce stať uhlíkovo neutrálnou. Na druhej strane si odborníci myslia, že zameranie krajiny na energetickú náročnosť a dekarbonizáciu sa nezmení až do konferencie OSN o klíme COP26, ktorá odštartuje 31. októbra v Glasgowe.

Komentár hlavnej analytičky TopForex Olívie Lacenovej

01 - Modified: 2024-04-24 07:23:20 - Feat.: - Title: Automobilke Tesla prudko padol zisk. Musk oznámil, že urýchli výrobu lacnejšieho elektromobilu 02 - Modified: 2024-04-23 15:39:06 - Feat.: - Title: Tesla zruší v megatovárni pri Berlíne tri percentá pracovných miest 03 - Modified: 2024-04-24 11:07:07 - Feat.: - Title: Tí, ktorí mu verili, dnes plačú. Ako nesadnúť Muskovi na lep 04 - Modified: 2024-04-23 09:51:18 - Feat.: - Title: Predaj iPhonov v Číne klesol najviac od pandémie covidu. Spadol až na tretie miesto 05 - Modified: 2024-04-22 09:46:46 - Feat.: - Title: Menej predajov, nižšie ceny. Tesla zlacnela na viacerých kľúčových trhoch
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 00:54