StoryEditor

Dravci s modrou krvou

18.12.2005, 23:00
Len pred pár týždňami sa pod ministrom pôdohospodárstva triasla stolička kvôli tzv. kauze agrodotácie. Firma, v ktorej figuroval, dostala dva roky po sebe dotácie z rezortu, na ktorého čele stál. Minister sa bránil tým, že podnik jednoducho nestihol pred nástupom do funkcie predať.

Len pred pár týždňami sa pod ministrom pôdohospodárstva triasla stolička kvôli tzv. kauze agrodotácie. Firma, v ktorej figuroval, dostala dva roky za sebou dotácie z rezortu, na ktorého čele stál. Minister sa bránil tým, že podnik jednoducho nestihol pred nástupom do funkcie predať. Nemá sa však za čo hanbiť, využívaním agrodotácií sa dostáva do vynikajúcej spoločnosti. V rovnakých rokoch, ako Zsolt Simon zo slovenských, peniaze z európskych fondov spoločnej poľnohospodárskej politiky čerpal monacký princ Albert II. Získal takmer tristotisíc eur na zveľaďovanie svojej pôdy v severnom Francúzsku. Hoci sa majetok britskej kráľovnej Alžbety II. odhaduje na 270 miliónov libier, na podporu svojej farmy v Norfolku získala približne polovicu toho, čo monacký princ. Vzhľadom na množstvo peňazí, ktorými do spoločných fondov prispela jej krajina, je to do očí bijúca nespravodlivosť. Tú naprávalo niekoľko ďalších aristokratov, medzi ktorými sa nájdu viacerí anglickí vojvodovia. Simon však medzi čerpateľmi podpory nájde aj seberovných, napríklad jedného holandského ministra či štyroch dánskych ministrov a ich manželky. Dánsko je pritom krajina rozlohou porovnateľná so Slovenskom. Je len dobre, že našu schopnosť využiť európsky socializmus podporil aj exminister Kaník, ktorý požiadal z eurofondov o 20-miliónovú podporu pre svoju firmu. Slovensko sa vďaka takýmto ministrom dokáže zaradiť medzi európsku špičku, čo dodáva tomuto "východoeurópskemu tigrovi" sily na ďalší skok tam, kde sa trhá korisť, na ktorú sa skladajú všetky krajiny Európskej únie. Pravidlá socializmu sú kruté rovnako ako pravidlá kapitalizmu, dravcom sa darí najlepšie.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
06. máj 2024 19:31