burza, akcie, trhyReuters
StoryEditor

Ronald Ižip: Prepad akcií na obzore?

19.09.2017, 00:00
Svet nie je pripravený na veľký rast inflácie.

Napriek tomu, že americké akcie končili minulý týždeň na nových historických maximách, čoraz viac sa ozývajú bankoví analytici s víziou prichádzajúcej ekonomickej recesie a následného poklesu akcií. Naposledy to bol Goldman Sachs, ktorého indikátor medvedieho trhu dosiahol úroveň 67 percent. Podľa banky je takmer dvojtretinová šanca, že do roka príde k poklesu akcií o 20 percent. Máme sa obávať?

Čo spôsobuje recesiu

Goldman prešiel ekonomické recesie od druhej svetovej vojny a hľadal faktory, ktoré ich spustili. Zistil, že neexistuje jeden konkrétny faktor, ktorý spúšťa výpredaj trhu. Existuje však päť, ktorých kombinácia dokáže dosť dobre odhadnúť pravdepodobnosť prichádzajúceho medvedieho trhu.

Výpredaj akcií súvisí s prichádzajúcou ekonomickou recesiou. Tá je typicky spôsobená neskorým ekonomickým cyklom, kedy sa ekonomika prehreje. Prehriatosť ekonomiky naznačuje nízka miera nezamestnanosti, vysoká miera inflácie, zvýšená úroveň očakávaní do budúcna, plochá dlhopisová krivka a vysoké ohodnotenie akcií vzhľadom k ziskom (vysoké Shillerovo P/E).

Súčasný stav americkej ekonomiky

Ocenenie amerických akcií vzhľadom k 10-ročným ziskom je vskutku vysoké, takmer najvyššie v histórii. Podobne vysoké úrovne naznačuje aj ISM ako indikátor sentimentu. Nezaostáva ani nezamestnanosť, či dlhopisová krivka volajúca po recesii.

Podľa Goldman Sachs však existujú tri faktory, ktoré držia recesiu vzdialenú. Prvým je štrukturálne nízka inflácia, druhým je absencia finančných nerovnováh a páky vo finančnom systéme, tretím je uvoľnená monetárna politika - tá samotná vytvára nerovnováhy v ocenení akcií a dlhopisov.

Záverom banky je, že podľa nich je pravdepodobnejšie dlhšie obdobie nízkych výnosov ako okamžitý prepad do medvedieho trhu.

Kľúčom je inflácia

Aj keď sú nerovnováhy veľké, nedosahujú také úrovne, ktoré by si vyžiadali okamžitý výpredaj. Finančné bubliny totižto typicky končia obdobím vysokej inflácie, ktorá momentálne absentuje.

To však nemusí trvať dlho. Minulý týždeň ukázal prekvapujúco pozitívne čísla inflácie od Číny až po USA. Spolu s nimi prudko rástla cena ropy, naznačujúc ďalšie tlaky na rast cien. Kľúčové bude, či sa nízka nezamestnanosť pretaví do vyšších mzdových nákladov a vytvorí tak silný tlak na rast inflácie.

Piatkové dáta ukázali, že mzdy v eurozóne rastú najviac za posledné dva roky. Ak v tom budú pokračovať, čo stále nie je isté vzhľadom k veľkej medzere na trhu práce, mohli by roztočiť špirálu rastu mzdových nákladov. Razom by sme sa tak dostali do konca 60. rokov minulého storočia.

Svet nie je pripravený na veľký rast inflácie. Avšak centrálne banky vytvorili svojim kvantitatívnym uvoľňovaním značné podhubie pre jej prudký rast. Až teraz môže paradoxne prísť úroda, ktorú Bernanke zasial. Centrálne banky však nie sú pripravené rázne konať a zvyšovať sadzby.

No, ak by sa aj stalo, že inflácia začne rásť, akciám to v prvej fáze viac pomôže, ako ublíži. Až neskôr, keď centrálna banka začne zvyšovať prudko sadzby, hrozí koniec finančných bublín. A tak ani súčasný druhý najväčší a tretí najdlhší rast amerických akcií nemusí tak skoro skončiť.

01 - Modified: 2019-06-20 22:36:25 - Feat.: - Title: Procházka ukazuje, že kľúčom k zvoleniu je masochizmus 02 - Modified: 2019-04-25 20:25:32 - Feat.: - Title: Veľké divadlo pokračuje 03 - Modified: 2019-04-11 20:22:00 - Feat.: - Title: Dokedy bude ropa rásť? 04 - Modified: 2019-04-04 20:20:04 - Feat.: - Title: Rast svetového dlhu brzdí 05 - Modified: 2019-03-28 20:20:21 - Feat.: - Title: Centrálne bankovníctvo v kríze
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 07:15