euro, peniazeReuters
StoryEditor

Česko sa snaží získať štatút pozorovateľa. Nechce zostať pozadu (komentár dňa)

04.10.2017, 00:00
Česko sa na tému prijatia eura doteraz vždy vyjadrovalo negatívne. Spoločná mena nemá v tejto krajine veľkú popularitu.

Dnes sa však v klube krajín platiacich eurom hovorí o vytvorení akéhosi „tvrdého“ európskeho jadra. Česko sa preto obáva, že by mohlo zostať pozadu. Snaží sa vyjednať si štatút pozorovateľa, aby zostalo aspoň v priamom kontakte s krajinami euroklubu, keď už nebude môcť ich rozhodnutia priamo ovplyvňovať.

Česká vláda chce na záver svojho volebného mandátu získať v eurozóne štatút pozorovateľa. Na rokovaní ministrov financií eurozóny by tak mala, aj napriek tomu, že eurom neplatí, svojho zástupcu. Ide z môjho pohľadu o pragmatické riešenie, ak krajina nechce stratiť kontakt s vývojom v Európe.

Pred voľbami by tým vláda navyše mierne naznačila, že doteraz skôr skeptický prístup Česka k prijatiu eura sa už mení. O zámere získať štatút pozorovateľa v eurozóne nedávno informoval aj premiér Bohuslav Sobotka. Považujem to za jednoznačne pozitívnu správu. Vláda by tým získala možnosť byť v centre diania, kde sa diskutujú zásadné otázky, a to hoci aj bez reálneho vplyvu na výsledok.

Otázkou nateraz zostáva, akú podporu premiér pri tomto návrhu získa doma a samozrejme aj to, ako sa k požiadavke postavia zástupcovia krajín eurozóny. V každom prípade je iniciatíva Česka dôkazom toho, že chce zostať v kontakte so západoeurópskymi krajinami. Možnosť vidieť priamo do euro kuchyne považujem pre krajinu za nevyhnutné.

Po voľbách v Nemecku a vo Francúzsku vidíme, že Európa a eurozóna chytá reformný vietor. Budú sa diať veľké veci a pozorovateľský štatút môže byť nástrojom, ako udržať krok a byť pripravený. Rozhodnutia eurozóny Česko tak či tak ovplyvňujú. Bolo by chybou, ak by sa mu krajiny platiace eurom mali nejako vzďaľovať.

Rovnako negatívne vnímam akékoľvek vymedzovanie sa voči zvyšku EÚ. Príkladom môže byť Británia, ktorá sa pokúšala vyjednať si s úniou špeciálne podmienky. Brať z EÚ len pozitíva sa však britským politikom vypomstilo. Ekonomika Británie po referende voči Európe citeľne zaostáva. Ak sme súčasťou celku, nesie to vždy so sebou pozitíva aj negatíva.

Česká koruna je už i tak pevne naviazaná na euro a po celú dobu intervencií ČNB sa ekonomika správala tak, ako by už euro mala. Z môjho čisto subjektívneho hľadiska si myslím, že je v bytostnom záujme Českej republiky euro prijať. Určite je to výhodnejšie ako zostať v izolácii. Nielen že by krajina mala väčšiu vyjednávaciu silu voči všetkým európskym partnerom, no hlavnou výhodou je, že by bola atraktívnejšia pre zahraničné investície.

Pre mnoho spoločností podnikajúcich v nízko maržovom biznise predstavuje navyše lokálna mena a jej výkyvy nezanedbateľné riziko. Je zbytočné kvôli nej prichádzať o lukratívne obchody. Ak by sa v eurozóne našla podpora návrhu získať štatút pozorovateľa, bude to signál, že sa s Českom i naďalej počíta.

Autorom je Pavel Drahotský, riaditeľ Saxo Bank pre strednú a východnú Európu.

01 - Modified: 2019-06-20 22:36:25 - Feat.: - Title: Procházka ukazuje, že kľúčom k zvoleniu je masochizmus 02 - Modified: 2018-01-23 14:29:53 - Feat.: - Title: Šesť rád ako sa stať úspešným investorom, aj keď len začínate 03 - Modified: 2017-11-30 10:06:40 - Feat.: - Title: Eurozóna má našliapnuté na ďalší rast, ECB však varuje pred prílišným optimizmom (komentár dňa) 04 - Modified: 2017-11-29 12:49:46 - Feat.: - Title: Ako ďalej, OPEC? (komentár dňa) 05 - Modified: 2017-11-28 13:33:14 - Feat.: - Title: Čína sa stáva svetovým lídrom v elektromobilite. Slovensko by malo tento trend zachytiť (komentár dňa)
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 05:48