StoryEditor

Ústup z pozícií alebo licitácia?

19.03.2007, 23:00

Boj o podobu nového Zákonníka práce znova - takmer rok po voľbách - odmeria ľavicové a pravicové názory občanov. Vo parlamentných voľbách v júni minulý rok sa obyvatelia Slovenska priklonili väčšinou k ľavicovým vyhláseniam strany Smer-SD. To ako si prajú, aby im štát zasahoval do života a chránil ich, sa ukáže teraz pri Zákonníku práce.
Vláda, ktorej dali dôveru, po dohode s odbormi vyšla vo vzťahu k súčasnému kódexu pracovného práva s extrémnym návrhom a vyvolala vlnu kritiky v médiách, v radoch opozície, ale i v samotnej vládnej koalícii. Výsledky verejnej diskusie, ktorú asi dnes Smer-SD ukončí, možno ukážu, čo si o návrhu myslia i bežní občania - voliči.
Väčšina parlamentných strán dala najavo nespokojnosť. Otázne je, do akej sily pri hlasovaní v parlamente ju premenia a aj ako tento signál dešifruje a prípadne akceptuje Smer -SD. To, že návrh nových pravidiel vzťahu medzi zamestnávateľmi a zamestnancami predstavuje obchodnícky nadsadenú cenu je pravdepodobné. Odbory, ktorým Smer-SD ide v tejto veci poruke, sa snažili do návrhu dať čo najviac z vlastnej kuchyne. Ak aj polovica ich receptov na úpravu pracovno-právnych vzťahov prejde, bude to pre nich úspech. Dokazujú to i ďalšie rokovania.
Odbory sú ochotné v niektorých veciach ustúpiť. "Občania nás v listoch žiadajú, aby sme neobmedzovali nadčasy. Keďže to je jediná možnosť, ako si môžu privyrobiť, je možné, že v tejto veci ustúpime. Ale nie je to podľa nás dobré," povedal predseda Konfederácie odborových zväzov Miroslav Gazdík. Odbory naznačili i ďalšie oblasti, kde sú ochotné urobiť ústupok. Kategoricky sa k niektorým témam vyjadrili i SNS a ĽS- HZDS a sú pripravení zákon nepodporiť, ak im Ficov Smer nevyjde v ústrety.
Aj nominant najväčšej vládnej strany, minister hospodárstva Ľubomír Jahnátek, povedal, že súčasná verzia Zákonníka práce je stále len pracovný návrh... Zadné dvierka na elastický ústup sú teda otvorené. To, do akej miery si odbory pretlačia pôvodné zámery a v čom budú utlmené ich nápady na ceste k záverečnému hlasovaniu v Národnej rade SR , bude závisieť len od toho, s akou intenzitou odporu sa stretnú počas parlametnnej rozpravy či vo výboroch. Ako veľmi neústupní a svorní v kritike novely pracovného kódexu budú zamestnávatelia, ako intenzívne a aké hlasy budú počúvať parlamentne politické strany. Žiadna z nich totiž nechce prijať Zákonník práce, ktorý by jej urobil vážne straty v základnom imaní -- teda medzi voličmi.

Peter Apolen, redaktor ekonomického oddelenia, Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
10. máj 2024 20:44