StoryEditor

Menší počet ministerstiev? Áno, ale s podmienkou

16.02.2006, 23:00

Výraznejšej zmeny v počte našich ministerstiev sa asi nedočkáme. Aj napriek tomu, že sa politické strany opätovne snažia medzi voličmi bodovať rečami o redukcii ministerských kresiel, ich odhodlanie je už hneď na začiatku podmienečné. Politik po politikovi svorne opakujú -- znižovať počty úradov bude možné len vtedy, ak novú vládu nebude tvoriť príliš veľa strán. V opačnom prípade si budú nové vládne subjekty potrebovať rozdeliť korisť. A keďže o jej rozdelení budú rozhodovať samotní vlci, budú mať, samozrejme, záujem o to, aby bola najväčšia.
Dnes je už nad slnko jasnejšie, že nasledujúca vláda bude musieť byť koaličná a pozostávať minimálne z troch strán. Rovnako pravdepodobné je, že ju budú tvoriť až štyri politické subjekty. Za každou z nich stoja zástupy straníkov, čakajúcich s nastrčenou dlaňou -- na funkciu ministra, štátneho tajomníka, riaditeľa odboru či šéfa ktoréhosi úradu. V tom čase zástupcovia strán zabudnú na to, že pred niekoľkými týždňami svojich voličov lákali aj na znižovanie počtu úradníkov či redukciu ministerstiev.
Dôvody, ktoré predhodia verejnosti ako kosť, sa predsa nájdu. Tým najočakávanejším bude nedostatok politickej vôle, potreba kompromisov či uprednostnenie iných priorít. Takýto predpoklad je ešte o reálnejší, že budúca vládna zostava nebude taká reformná a ideovo jednotná ako tá súčasná.
Môžeme teda predpokladať, že sa dočkáme len kozmetických úprav. Nový vládny kabinet si teda maximálne prispôsobí doterajšie rezorty svojim novým víziám. Do názvu ministerstva školstva tak možno pribudne veda a internetizácia. Ak sa aj náhodou niektorý z rezortov zruší, možno pribudne nový podľa potreby.
Zmeny nemožno očakávať ani v parlamente. Aj keď viaceré strany v minulosti rady hovorili o menšom počte poslancov, dnes si to už rozmysleli. V hre je už len možná zmena volebného zákona, ktorá by umožnila voliť časť zákonodarcov väčšinovým a časť pomerným systémom.
Zdá sa teda, že reči o efektívnej zoštíhlenej vláde zažltnú na stránkach volebných programov politických strán. Stačí, keď ich politici použijú ako nástroj v predvolebnom boji a na túto návnadu získajú pár hlasov. A potom sa na všetko zabudne. Do ďalších parlamentných volieb.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 10:38