StoryEditor

Komentár HN: Mŕtve firmy treba pochovať

29.06.2004, 00:00
Za najväčší nevyriešený problém súčasného Obchodného zákonníka sa považujú likvidácie spoločností. Tie v posledných rokoch spôsobovali problémy hlavne pri likvidácii mŕtvych firiem.

Po dvoch viac-menej "hluchých" rokoch v najdôležitejšom predpise pre podnikateľov - Obchodnom zákonníku, schválil parlament niekoľko zmien. Hoci nie sú až takého rozsahu ako tie z roku 2001 (platné od januára 2002), mali by mať však dosť veľký význam. Dôvodom novelizácie - ako je to na Slovensku v posledných rokoch zvykom - boli hlavne praktické problémy, na ktoré poukazovali tak sudcovia, ako aj podnikateľská verejnosť. Novela tak prináša napríklad možnosť upisovať základné imanie akcioviek, a tým aj ich akcie, na zahraničných kapitálových trhoch v eurách.
Za najväčší nevyriešený problém súčasného Obchodného zákonníka sa považujú likvidácie spoločností. Tie v posledných rokoch spôsobovali problémy hlavne pri likvidácii mŕtvych firiem. Zákonodarcovia preto dali sudcom väčšie právomoci. Títo budú môcť zrušiť spoločnosť aj pri nedopĺňaní účtovnej uzávierky do Zbierky listín. Odborníci sa však obávajú, že ani táto zmena nepomôže vyriešiť všetky problémy. "Zákon totiž už dávno stanovil podmienky a mechanizmy, podľa ktorých súd môže firmu zrušiť a nariadiť jej likvidáciu," tvrdí likvidátor Daniel Kolesár. Podľa neho je tak najväčším problémom likvidácií v súčasnosti to, že príslušný sud nekoná tak, ako by mohol. Dôvodom tejto nečinnosti je aj fakt, že súdy sú zavalené prácou a na skúmanie obchodného registra jednoducho nemajú čas a ani kapacity (hoci tento nedostatok sa už rezort spravodlivosti snaží riešiť cez vyšších súdnych úradníkov).
Môžeme tu však poukázať aj na ďalší závažný nedostatok, ktorým je neexistencia mechanizmov na odhaľovanie neaktívnych firiem. Počítačový systém Corwin, ktorý eviduje všetky zápisy do obchodného registra, podľa informácií HN ešte nedisponuje možnosťou generovania firiem podľa takých znakov, ako je nedoloženie práve účtovnej uzávierky. Podľa vyjadrení Elišky Kuteničovej, štátnej radkyne odboru legislatívy civilného práva na rezorte spravodlivosti, tento systém teda nie je potrebné meniť. Zbierka listín sa vedie elektronicky aj v súčasnosti a dá sa v nej jednoducho už aj teraz vyhľadať, ktorá obchodná spoločnosť si nesplnila svoju povinnosť uložiť niektorý z dokumentov do Zbierky listín. Zbierka však stále funguje elektronicky iba sčasti, a momentálne, podľa zistení HN, ešte nie je možné práve tieto údaje automaticky generovať. Ako jedna z možností sa javí vyhľadávanie (ktoré už dnes funguje) podľa firiem, ktoré v predchádzajúcom roku neuložili žiadny dokument. Alebo je tu ešte možnosť mechanickej lustrácie (napríklad aj cez počítač). Sudcovia pritom nádej vkladajú aj do spolupráce napríklad s daňovými úradmi, ktoré majú povinnosť upozorňovať na nedodanie niektorých dokumentov. Avšak takýto spôsob zisťovania mŕtvych firiem je rozhodne časovo veľmi náročný, pretože len na bratislavskom obchodnom registri je evidovaných vyše 30-tisíc spoločností. Pravdepodobne by to teda malo za následok aj zvýšenie počtu pracovníkov na obchodných registroch. A tak odpovedať na otázku, či novela Obchodného zákonníka naozaj pomôže zrušiť všetky mŕtve (ale aj netransparentne podnikajúce) firmy, je stále otvorená. Závisí to najmä od toho, či systémy budú fungovať ako plne elektronické.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
04. máj 2024 01:13