StoryEditor

Víťazstvo

28.09.2006, 00:00

Tretí pilier zrejme zostane so štátnou podporou. Ľudia, ktorí si v ňom šetria na dôchodok, tak neprídu o možnosť odpočítať si 12-tisíc korún zo základu dane. To by bolo fajn.
Padlo by tak jedno z prvých nepopulárnych opatrení novej vlády. Opatrení, ktoré majú smerovať k tomu, aby štát získal peniaze na zaplatenie niektorých z predvolebných sľubov. Zdá sa, že Robertovi Ficovi sa nepáči postup, keď vláda časť ľudí nahnevá, aby mohla potešiť niekoho iného. Aj to by bolo fajn.
Tým sa však výpočet "fajn vecí" pomaly končí. Premiér totiž peniaze potrebuje a z rušenia odpočítateľnej položky ich mohol získať pomerne dosť: v roku 2008 vyše dvoch miliárd korún. A tie teda bude hľadať niekde inde. Kde, to už naznačili správy z ministerstva financií: ak zostane neporušený tretí pilier, zakývame tým druhým. V tieni tejto hrozby sa z víťazstva stáva prehra.
Porazení budú sporitelia, dôchodkové správcovské spoločnosti a asi aj vláda. Pretože jeden a pol milióna ľudí príde o státisíce až milióny, ktoré by mohli byť "ich". A to sa im môže páčiť ešte menej, než to, že prídu o 2 280 korún, ktoré by si mohli odpočítať z dane.
To, že bude niekto nahnevaný, nie je až taká tragédia. Bývalá vláda tiež nahnevala ľudí zvyšovaním DPH či spotrebných daní. Problémom je, že ministerstvo financií chce hľadať peniaze tam, kde by ich malo nechať. V kombinácii s premiérom, ktorý môže bez problémov začať s pochovávaním druhého piliera, to už tragédiou je. Premiér totiž zabráni menšej škode iba preto, aby spáchal väčšiu. Môže mu to byť vlastne jedno, lepiť diery v dôchodkoch už bude niekto iný. Ministerstvu, ktoré by sa malo trápiť aj tým, kto zaplatí dôchodky o dvadsať rokov, by to už jedno nemalo byť. Zatiaľ to však na to nevyzerá.

LUKÁŠ PARDUBSKÝ, vedúci ekonomického oddelenia, Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

01 - Modified: 2003-04-06 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Neprehliadnite
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 02:56