StoryEditor

Komentár HN: Oklieštená novela

02.11.2005, 23:00
Zákon o dani z pridanej hodnoty sa opäť mení. Od jeho vzniku, čo je poldruha roka, je to už druhá "veľká" novela. Tak, ako predchádzajúca, mala vyriešiť viaceré praktické nedostatky. Už od začiatku fungovania nového zákona na ne odborníci upozorňovali. Po prvej zmene ministerstvo financií tvrdilo, že žiadna ďalšia novela potrebná nebude. Bola potrebná. A pravdepodobne bude potrebná aj tretia.

Zákon o dani z pridanej hodnoty sa opäť mení. Od jeho vzniku, čo je pol druha roka, je to už druhá "veľká" novela. Tak, ako predchádzajúca, mala vyriešiť viaceré praktické nedostatky. Už od začiatku fungovania nového zákona na ne odborníci upozorňovali. Po prvej zmene ministerstvo financií tvrdilo, že žiadna ďalšia novela potrebná nebude. Bola potrebná. A pravdepodobne bude potrebná aj tretia.
Z vládneho návrhu totiž na poslednú chvíľu vypadli dôležité zmeny. Podľa odborníkov v podstate tie najdôležitejšie, napríklad zjednodušenie cezhraničného dovozu tovaru z nečlenských krajín Európskej únie. Ale aj ďalšie zmeny, ktoré podnikatelia očakávali, sa neudejú.
Tentoraz sú "na vine" poslanci. Na výboroch sa totiž dohodli, že tieto zmeny nepodporia. Dôvody mali rôzne. Napríklad: Takáto úprava si vyžaduje dokonalé informačné prepojenie medzi daňovou a colnou správou. Táto argumentácia však podľa odborníkov nie je veľmi presvedčivá, pretože podobný spôsob (samouplatnenie dane) sa dnes už používa pri tovaroch nadobudnutých z iných krajín únie. Rezort financií sa zatiaľ nevyjadril, či bude iniciovať ďalšiu novelu. Pravdepodobne ho k tomu však tlaky podnikateľov napokon prinútia. Ak totiž vláda v krátkom čase nič neurobí, môžu sa niektorí významní dovozcovia rozhodnúť dovážať tovar napríklad cez Maďarsko. Nie je to nič zložité. A to by znamenalo aj významný výpadok príjmov v štátnom rozpočte - štát by vybral menej na cle.
Nebolo by to teda po prvýkrát, keď by sme hovorili o možných problémoch pre podnikateľov a štát, ktoré vyplývajú zo zákona o DPH. Už pri jeho schvaľovaní v roku 2004 vtedajší prezident Rudolf Schuster zákon parlamentu vrátil. Ten ho potom schvaľoval na poslednú chvíľu. Ak by to nestihol, mohlo to spôsobiť problémy pri obchodovaní. Minister financií Ivan Mikloš vtedy poslancov upozorňoval, že Slovensko by sa ocitlo v obchodnej euroizolácii, keďže slovenský import zo štátov rozširujúcej sa Európskej únie dosahuje osemdesiat percent nášho dovozu. Aj teraz je problematický dovoz, ale z tretích krajín, kde je tých zvyšných 20 percent obchodu. A to tiež môže spôsobiť izoláciu.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
07. máj 2024 14:05