StoryEditor

Hrdinovia pracovného trhu

25.06.2003, 00:00

Hrdinami prvej z minulotýždňových udalostí sa stali piloti Českých aerolínií, ktorí napriek dlhotrvajúcej recesii v leteckej preprave žiadali od svojich zamestnávateľov viac než dvojnásobné zvýšenie platov, pretože sa im súčasné stotisícové platy zdali v porovnaní s kolegami z Európskej únie malé. Títo odvážni muži konečne zdvihli hlas a povedali aj za nás, že nás už nebaví preberať zo Západu iba nezdravé stravovacie návyky a televízne detektívky, ale chceme si siahnuť aj na iné vymoženosti.
Druhou pozoruhodnou iniciatívou bola žiadosť slovenských komunistov o skrátenie pracovného dňa na štyri dni. Z ich strany je to dvojnásobne prekvapivá požiadavka, stačí si len spomenúť, že v rodokmeni majú celé stachanovské hnutie a pracovné soboty. Štyri dni v práci by podľa nich vytvorili nové pracovné miesta pre našich nezamestnaných, čo je veľmi humánny motív na takúto zmenu.
Piloti aj komunisti sa od verejnosti dočkali iba odsúdenia a výsmechu, čím sme zase raz premeškali príležitosť. Každý dobrý propagandista vie, že keď budete často žiadať absurdné, po čase sa aspoň polovice z toho určite dočkáte.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 18:46