StoryEditor

Na Slovensku to už nie je tak

20.05.2004, 00:00
Na Slovensku nám rastie zlato. To, čo je pre Irak ropa, je pre Slovensko drevo, vraví poslanec Gustáv Krajči. Ibaže tá naša cenná surovina je skrz-naskrz ekologická a jej zásoby sú pri dobrej starostlivosti prakticky nevyčerpateľné.

Na Slovensku nám rastie zlato. To, čo je pre Irak ropa, je pre Slovensko drevo, vraví poslanec Gustáv Krajči. Ibaže tá naša cenná surovina je skrz-naskrz ekologická a jej zásoby sú pri dobrej starostlivosti prakticky nevyčerpateľné. A tak možno ani nie je čudné, že kritická situácia Lesov SR prebudila z ľahostajnosti aj rezignovaných, nezamestnanosťou a sociálnou poisťovňou skúšaných obyvateľov tejto krajiny.
Namiesto transparentnej premeny na akciovú spoločnosť so stopercentnou účasťou štátu majú štátne lesy preletieť do konca roku 2005 rozsiahlou a neprehľadnou pavúčou sieťou organizačných zmien. Velí jej dvojčlenný tím: jeden generálny riaditeľ a jeden minister. Namiesto sľubovaného prehľadu zásob a verejných súťaží zostáva na rezortných stránkach stále iba ťažko vypátrateľná adresa podniku a generálny riaditeľ hovorí po roku generáloriaditeľovania, že vytvoriť internetovú stránku s informáciami nie je jednoduché.
Nuž, zdá sa, že to je už aj na Slovensko priveľa. "Malí" ľudia z chudobných regiónov, Slovák, Maďar aj Rusín, si zrazu spomenuli, že republika je vec verejná, demokracia je vláda ľudu a minister ten, ktorý má slúžiť. Nie vlastným záujmom, ani záujmom svojej strany a loby, ale záujmom svojho ľudu, demokratickej republiky.
Pokiaľ ide o Lesy SR, už to na Slovensku nie je "tak". Mútenie vôd prestáva byť in, zlaté časy tunelovania štátnych podnikov sú za nami. Hoci sa slovenské drevo, a to aj zo štátnych lesov, rozpredáva v posledných rokoch na všetky strany, živí na Slovensku priveľa ľudí, priamo či nepriamo. A všetci si uvedomujeme, že pri dobrom hospodárení a štipke rozumu môže uživiť ešte viac.
Čína zaplatí miliardy dolárov za projekt Zelená Čína. Za slovenské know-how na pestovanie rýchlorastúcich vŕb, topoľov, agátov, ktoré možno využiť nielen na zazelenanie krajiny, ale aj spracovať na kvalitné palivo. Ale čo nám okrem ľahostajnosti a rezignácie bráni využívať toto know-how doma? Zdá sa, že vôbec nič. Navyše dnes, keď okrem štátnych a súkromných zdrojov môžeme využívať na investície aj eurofondy.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 07:00