StoryEditor

Komentár HN: Jedno poslanie, dva prístupy

29.12.2005, 23:00
Český Fond národného majetku končí. Bol veľkorysý nielen voči štátu, ale aj voči krajine, lebo vyplatil na odstránenie environmentálnych záťaží dve desiatky miliárd korún a ešte väčšiu sumu garantuje. Znamená to, že jeho dedič -- ministerstvo financií -- bude v takmer tristo spoločnostiach uhrádzať preukázateľné náklady na sanáciu.

Český Fond národného majetku končí. Bol veľkorysý nielen voči štátu, ale aj krajine, lebo na odstránenie environmentálnych záťaží vyplatil dve desiatky miliárd korún a ešte väčšiu sumu garantuje. Znamená to, že jeho dedič - ministerstvo financií - bude v takmer tristo spoločnostiach uhrádzať preukázateľné náklady na sanáciu. Niekoľko miliárd korún fond vynaložil na sanáciu podložia okolo rafinérie v Litvínove. Bolo kontaminované, keď spojenecké letectvo koncom vojny rafinériu bombardovalo. Podobné staré hriechy sú aj u nás, ale riešia sa len vtedy, keď sa na ne narazí, povedzme pri novej výstavbe. Potom ich platí investor, často z verejných peňazí.
U nás nie je známe, že by sa na sanáciu ekologických hriechov používali peniaze z FNM. Tajomstvom je aj to, ako je vlastne vyriešená ekologická zodpovednosť stovák slovenských firiem, nadobúdateľov majetku, za vyše desať rokov. Teraz mnohí práve preto nevedia nájsť investora do celého majetku svojich takmer darovaných fabrík. Keď sa privatizovalo, zároveň fond dal možnosť z predajnej sumy odrátať stámilióny, ak majiteľ preukáže, že investoval. Fond investičné bonusy kontroloval. Nie je však známe, že by preferoval ekologické investície.
Vyriešiť problém ekologických záťaží, ktorých objem sa odhaduje na sto miliárd korún, sa pred rokom podujalo ministerstvo životného prostredia. Pripravilo zákon, ktorý mal záťaže identifikovať a mal určiť aj zodpovednosť za ne. Málo je známe, že tento zákon sa v pripomienkovom konaní "zasekol" kvôli odporu priemyselníkov. Kritizujú, že im vzniká zrazu veľká zodpovednosť, ktorá môže vyústiť až do zlikvidovania ich podnikania. Prekážalo im tiež, že rozhodovanie často o miliardových hriechoch sa malo dostať do kompetencie obvodných úradov životného prostredia. Nárok na dotáciu na odstránenie záťaže vznikal len z vojnových kontaminácií a z pobytu sovietskych vojsk.
Zatiaľ sa ekologická bomba vyriešila po slovensky - pri všetkej tichosti. Zákon ďalej nepôjde, počká sa na smernicu únie a zinventarizujú sa všetky ekologické neporiadky. Aj náš FNM o rok skončí. Už je jasné, že príspevok oboch k ekológii bude možné nazvať: "nebo a gajdy".

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 01:13