StoryEditor

Najlepšia vláda ľudovcov

14.01.2007, 23:00

Presne 102 dní uplynulo od volieb v Rakúsku, kým prezident Heinz Fischer inštaloval do úradu novú vládu. A tak sa u susedov konala veľká svadba, inými slovami, do vládnych kresiel zasadla veľká koalícia, zložená zo socialistov (SPÖ) a ľudovcov (ÖVP). V Rakúsku nič nové pod slnkom. Ani to, že koaličné rokovania trvali viac ako tri mesiace. Po voľnách v roku 1999 to boli štyri mesiace, kým sa začiatkom februára 2000 za dramatických okolností ujala vlády koalícia ľudovcov a slobodných.
Dramatické pre rakúsku vnútropolitickú scénu boli aj uplynulé mesiace, keď sa viedli tie najdivokejšie špekulácie o tom, aká vláda môže vzniknúť. Zdá sa, že zimnému koaličnému divadlu odzvonilo ultimátum prezidenta Fischera, ktorý na Vianoce cez médiá odkázal, že v Hofburgu chce vymenovať novú vládu 11. januára 2007 bez toho, aby sa na to hlavných aktérov koaličného divadla opýtal, či to dovtedy stihnú alebo nie. A stihli...
A do starobylého sídla rakúskych cisárov, dnes prezidentov, 11. januára skutočne napochodovala pozoruhodná zostava ministrov veľkej koalície na čele s novopečeným socialistickým kancelárom Alfredom Gusenbauerom. Okrem predsedu vlády postavila SPÖ šiestich ministrov, ľudovci siedmich, pričom si v urýchlenej personálnej rošáde vyboxovali okrem iného aj kľúčové rezorty financií , zahraničných vecí, vnútra, hospodárstva či poľnohospodárstva.
Z ministerských rezortov, na čele ktorých stoja nominanti SPÖ, stoja za zmienku azda iba tri - obrany , infraštruktúry a spravodlivosti. Ešte ani nebolo zverejnené rozdelenie kresiel a koaličná zmluva, a už sa strhla vlna protestov prívržencov socialistov. Totiž každému bolo hneď jasné, že toto bude vláda pod kontrolou ÖVP.
Kancelár Gusenbauer bol zrazu konfrontovaný nielen ulicou, na ktorej si okamžite po oznámení červeno-čiernej koaličnej dohody "luftovali" svoj hnev mladí socialisti, ktorí sa cítia byť podvedení. Kancelár čelí tvrdému odporu aj vo vnútri strany, pričom najvýraznejšie dali svoju nevôľu najavo dvaja silní šéfovia krajinských organizácií SPÖ - hornorakúsky vicehajtman Erich Haider a štajerský hajtman Franz Voves. A protestný prst zdvihol aj odborársky boss Rudolf Hundstorfer.
Koaličný pakt má 167 strán a je plný kompromisov. V dokumente nie je ani len zmienka o spornej téme nákupu 18 stíhačiek Eurofighter. O ich osude má rozhodnúť parlamentná vyšetrovacia komisia. Priam za zradu považujú ľavičiarski študenti to, že Gusenbauer, pre ktorého s plným nasadením viedli volebnú kampaň, nedodržal sľub a nedosiahol zrušenie školného. Namiesto toho sa študenti budú môcť "vykúpiť" sociálne prospešnou prácou pre spoločnosť. Aj preto mobilizujú ulicu a hromadne vracajú nielen stranícke knižky, ale opúšťajú i rady Zväzu socialistických študentov (VSStÖ) či Mladých socialistov Rakúska (JZÖ).
Slovensko bude iste zaujímať, k čomu dospeje novozriadená komisia, ktorá má do leta vypracovať nový model opatrovateľskej starostlivosti v Rakúsku. Pre opatrovanie v domácnosti plánuje vláda vypracovať "vlastný typ zamestnávania, založený podľa možnosti na samostatnej zárobkovej činnosti". Bez bližšieho vysvetlenia sa v koaličnej zmluve píše, že zvýšené náklady majú "vyrovnať solidárne príspevky potenciálnych používateľov" týchto služieb. Vláda sa zaviazala k tomu, že o prijatí nového modelu starostlivosti sa v Rakúsku uskutoční plebiscit.
Novinkou je aj minimálna mesačná mzda (1 000 eur) v zamestnaní na plný úväzok, ktorú majú dohodnúť sociálni partneri pri rokovaní o kolektívnej zmluve. V prípade prídavkov na deti si rodičia budú môcť vybrať, či chcú dostávať 436 eur mesačne počas 36 mesiacov tak, ako tomu bolo doteraz, alebo 800 eur mesačne počas 18 mesiacov. Príplatok za každé tretie dieťa bude 35 eur, za každé štvrté a ďalšie 50 eur.
Ak nevznikne situácia, ktorá by viedla k predčasným voľbám, potom by ďalšie mali byť až o päť rokov. Predĺži sa teda funkčné obdobie parlamantu (vlády) o rok, pričom sa má znížiť vek prvovoličov z 18 na 16 rokov. Nová rakúska vláda sa zaväzuje k aktívnej politike, zameranej proti jadrovej energii, a naďalej chce dosiahnuť tzv. nulový variant v prípade elektrárne Temelín, teda jej odstavenie.
V súvislosti s členstvom Turecka v EÚ sa nová vláda síce vyslovuje za jeho "opatrné privedenie k európskym hodnotám a štandardom tak, ako si to želajú všetky členské štáty Európskej únie". Jedným dychom však dodáva, že Rakúsko sa zasadilo za otvorený koniec negociačného procesu s Ankarou, pričom o členstve Turecka v únii bude v každom prípade referendum.
Toľko stručný výťah z vládnych zámerov našich susedov. Veľká koalícia vyvolala v Rakúsku mohutnú diskusiu - má svojich zástancov i odporcov. Aj keď predchádzajúca vláda zanechala krajinu v dobrej "kondícii", voliči predsa len chceli zmenu. Pohľad na kabinet azda najlepšie vystihol komentátor týždenníka Profil Peter Michael Lingens: "Po dlhom čase je to najlepšia vláda ľudovcov."

Tibor Macák, spolupracovník HN, redaktor Domina fórum

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
07. máj 2024 15:57