StoryEditor

Komentár HN: OSN a iránska jadrová playstation

04.09.2006, 00:00

Vláda v Teheráne v podstate ignoruje všetky formy výziev OSN, Európskej únie, veľmocí a pokračuje vo svojom atómovom programe. Stále produkuje surovinu, ktorá sa môže stať palivom pre elektrárne (takto obhajuje výrobu obohateného uránu Irán), ale aj bázou na výrobu atómovej zbrane (to tvrdia všetci kritici teheránskej vlády).
Väčšina západných analytikov dešifrovala takéto správanie iránskeho prezidenta Ahmadínedžáda a duchovného vodcu Chameneího ako prípravu na budúcu vojnu všetkých vojen. Izrael dokonca zriadil špeciálny tím, ktorý má pripraviť krajinu na vojnu s Iránom.
USA chcú v rámci sankcií zatiaľ iba obmedziť pohyb iránskych politikov po svete. Tieto sprvoti mäkšie "pokuty" by mali získať Čínu a Rusko pre až neskorší tvrdší zásah. Málokto však uverí v nejaký zásadný obrat Pekingu a Moskvy, lebo napríklad podľa ruského šéfa diplomacie Sergeja Lavrova ultimáta a sankcie vždy vedú do slepej uličky. Víkendové stretnutie Ahmadínedžáda so šéfom OSN Kofim Annanom a deklarovaný záujem prezidenta rokovať len potvrdzuje, že žiadna zo strán sporu nechce situáciu hnať na okraj priepasti.
Významným posunom vo vzťahoch Washington - Teherán je návšteva USA bývalého iránskeho prezidenta Mohammada Chatámího. Ten síce obvinil hostiteľov, že ich globálna politika fakticky provokuje teroristov, ale na strane druhej vyzval americkú islamskú komunitu, aby sa stali nositeľmi mieru a bezpečnosti, teda aby sa pokúsili o "reštart" vzťahov s neislamskou väčšinovou spoločnosťou. Tento politiky určite nie je v USA náhodou a možno bude jeho nenápadné dvojtýždňové prednáškové turné dôležitým bodom zlomu.
Irán však tlaku zvonka neustúpi, lebo stratiť tvár pred svetom nezodpovedá tradícii Peržanov. Za všetkým diplomaticko-mediálnym krikom môže však byť iba iránska virtuálna hra na veľmoc. Do akej miery je to iba výstup z Ahmedínedžádovho playstation však nedokáže s určitosťou povedať okrem neho nikto na svete. Preto treba stále rokovať, aj keď už vopred vieme, že OSN tradične nesklame a vyprodukuje beztvarú rezolúciu, ktorá sa bude tváriť ako diplomatický obušok.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
06. máj 2024 03:23