StoryEditor

Názor: Pomalé peniaze, rýchle úsudky

09.11.2005, 23:00
Sociálna poisťovňa nemôže za problém so zasielaním príspevkov na účty sporiteľov v dôchodkových správcovských spoločnostiach. Povedal to včera František Halmeš, predseda Rady riaditeľov Sociálnej poisťovne.

Sociálna poisťovňa nemôže za problém so zasielaním príspevkov na účty sporiteľov v dôchodkových správcovských spoločnostiach. Povedal to včera František Halmeš, predseda Rady riaditeľov Sociálnej poisťovne. Medializovanie témy meškajúcich platieb je iba snahou o odpútanie pozornosti verejnosti od toho, že úspory, ktoré spravujú dôchodkové správcovské spoločnosti, sa zhodnocujú nízko. Takto si vysvetľuje kritiku na svoju adresu päťčlenná Rada riaditeľov tejto inštitúcie. Tá istá rada, ktorej v prípade úspešného lobovania správcov dôchodkových fondov v parlamente hrozí nerozprávková transformácia z päťhlavého draka na jednoduchú štruktúru s hlavou jedinou. Sociálna poisťovňa, verejnoprávna inštitúcia poverená výkonom nemocenského poistenia a dôchodkového zabezpečenia, opätovne nepristúpila na otvorenú hru. Päťhlavý drak odpovedal bezhlavo. Kým najprv hľadal vinníka za meškajúce príspevky na dôchodkových účtoch v radoch nešikovných zamestnávateľov, ktorí údajne nevedeli správne vyplniť mesačné výkazy platieb, teraz za chybujúcu stranu označil nešikovné dôchodkové správcovské spoločnosti, ktoré nevedia dostatočne zhodnotiť úspory vyše milióna budúcich dôchodcov.
V prvom prípade treba dať Sociálnej poisťovni za pravdu. Pri každom novom systéme chvíľu trvá, kým sa ho naučia účastníci (zamestnávatelia) používať. Je pochopiteľné, že v takýchto prípadoch prichádzalo k zdržaniu. V súvislosti s druhým pilierom napríklad za február, keď zamestnávatelia začali posielať predpisy elektronicky, poslali oneskorene predpis za 135-tisíc zamestnancov. Pritom až na základe predpisu Sociálna poisťovňa vie, komu, koľko a za aké obdobie má poslať na jeho dôchodkový účet. Za august prišlo oneskorene už len 37-tisíc predpisov. Je však nepochopiteľné, ako môže inštitúcia, nesúca bremeno zodpovednosti za prerozdeľovanie dôchodkov, po desiatich mesiacoch reformy, po teoreticky šiestich mesiacoch pripisovania príspevkov na účty sporiteľov (prakticky neboli pripísané v plnom objeme) obviniť správcov dôchodkových fondov z neschopnosti. Veď kto iný, ak nie Sociálna poisťovňa, hlavný pilier dôchodkového zabezpečenia, si musí byť vedomá, že zhodnocovanie dôchodkových úspor sa dá robiť iba v prípade dostatočného štartovného kapitálu a plánuje sa v horizonte 25 až 30 rokov? Dôchodkové správcovské spoločnosti zatiaľ nemali možnosť operovať s likvidnejšími aktívami. Na vysvetlenie azda pomôže príklad, že príkaz na operáciu pri sto akciách vás stojí rovnako veľa, ako pri operácii s tisíc akciami.
Nákladová stránka pri nízkom štartovnom kapitále v prvých mesiacoch reformy jednoducho rozhodla o tom, že zatiaľ budú peniaze prevažne akumulované v bankových vkladoch. Váhu druhého parametra, ktorým je tridsaťročný horizont na zhodnotenie úspor, po pár mesiacoch od štartu reformy ani rozoberať netreba. Nad čím by sa však ľudia v Sociálnej poisťovni mali zamýšľať je fakt, prečo bežní ľudia musia na pobočkách dôchodkových spoločností študovať termíny ako registračný list, mesačný výkaz platieb, krycí list, rozpísanie platieb, predpis na odvod platieb, párovanie platieb a iné.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 19:48