StoryEditor

Komentár HN: Deficit mohol byť nižší

07.10.2005, 00:00
Tak, a máme to za sebou, povedali si v utorok večer koaliční partneri po tom, ako sa dohodli na poslednej korune budúcoročného štátneho rozpočtu.

Tak, a máme to za sebou, povedali si v utorok večer koaliční partneri po tom, ako sa dohodli na poslednej korune budúcoročného štátneho rozpočtu.
Už to pomaly býva zvykom, že na dohodu im treba približne 15 až 20 hodín rozdelených do piatich stretnutí. Inak to nebolo predvlani, vlani a výnimkou nebol ani tento rok. Napriek tomu je koalícia o niečo ďalej. Na rozpočte sa dohodla kompletne celá štvorka. Vo vzduchu nie sú priame platby, ako v uplynulom roku, keď vláda posielala do parlamentu rozpočet bez jasného áno od Strany maďarskej koalície. Na uholnom kameni ekonomického programu SMK - dotáciách pre poľnohospodárov - sa koalícia dohodla iba niekoľko dní pred záverečným hlasovaním. Vo vzduchu už takisto nevisí prekvapenie typu Environmentálny fond. Nikto sa nechystá spochybňovať deficit verejných financií, ktorý by mal po prvýkrát klesnúť pod tri percentá hrubého domáceho produktu.
Budúcoročný rozpočet je dobrou správou pre voličov, čo nie je vzhľadom na volebný rok veľkým prekvapením. Celkové výdavky stúpnu o päť percent, inflácia bude necelá polovica tohto čísla. Medzi rezorty, ktorým sa pridá najviac, patrí školstvo, kultúra, životné prostredie, zdravotníctvo a sociálne veci. Reálne mzdy stúpnu. Druhý rok za sebou si prídu na svoje aj dôchodcovia. Opäť sa totiž očakáva, že penzie porastú rýchlejšie ako ceny. Rozpočet počíta s takmer päťpercentným zvýšením dôchodkov. Nominálne, teda na ruku im príde o vyše dve percentá viac. Celkom slušné, hoci nejde o radikálne zvýšenie životného štandardu. Päťstovka mesačne k dobru - v priemere - predsa len poteší. Okrem toho ministerstvo financií pripravuje zmenu dane z príjmov, ktorá by mala finančne pomôcť najnižším príjmovým skupinám.
Zdá sa, že všetko je v pohode. Nie je to celkom tak. Problémom stále zostáva rozpočtový deficit vlády. Celkový schodok verejných financií bude historicky najnižší. No deficit štátneho rozpočtu, ktorý je najväčšou zložkou verejných financií, bude vyše 60 miliárd korún, a zaradí sa medzi najvyššie v histórii. O túto sumu sa zvýši aj štátny dlh, ktorý v budúcom roku presiahne 600 miliárd korún. Slová o tom, že verejné financie začínajú znižovať finančne bremeno budúcich generácií, sú iba slovnou hračkou. Klesá iba tempo rastu dlhu a pomer k HDP, ale nie samotný dlh.
Vláda síce urobila viacero užitočných krokov k tomu, aby sa peniaze daňových poplatníkov zbytočne nerozhadzovali, opatrenia však väčšinou pocítil občan. V štátnej správe sa nešetrí, ako treba. A to je problém, lebo ak sa budú schody zametať iba odspodu, zostanú stále špinavé.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
30. apríl 2024 10:18