StoryEditor

Od striptízu k terorizmu

28.02.2006, 23:00
V príliš konzervatívnej spoločnosti nemajú mladí ľudia prístup k opačnému pohlaviu. To vedie k duševnej nevyrovnanosti a rôznym excesom. Na tento problém upozornil komentátor Guardianu.

V príliš konzervatívnej spoločnosti nemajú mladí ľudia prístup k opačnému pohlaviu. To vedie k duševnej nevyrovnanosti a rôznym excesom. Na tento problém upozornil komentátor Guardianu. Podľa neho sexuálna frustrácia a pocit sexuálnej menejcennosti zrejme vedú k násilnému extrémizmu. Údajne aj Mohammed Atta navštívil pred útokom na Svetové obchodné centrum striptízový bar. Svätí muži nie sú vždy až takí svätí. Dokazuje to prípad spred niekoľkých rokov, keď Izraelčania zabili jedného príslušníka Hamasu keď súložil s manželkou iného príslušníka toho istého hnutia. Asi nie je náhoda, že mnohých samovražedných útočníkov neženie len spravodlivé rozhorčenie nad stavom sveta, ale aj predstava panien, ktoré na nich údajne čakajú v raji. Samovražda sa zvyčajne považuje za popretie života, v tomto prípade však za ňou môže stáť obyčajná sexuálna túžba, ktorou nás obdarila samotná príroda, paradoxne môže ísť o volanie po novom živote.
Spoločnosti ovládané striktnými pravidlami väčšinou aj mimo vlasti vytvárajú uzavreté getá. Ľudia z geta nemali nikdy medzi ostatnými najlepšiu povesť, šiel z nich strach a obavy, že nedokážu tolerovať kultúru, ktorá ich obklopuje. V tých moslimských sa objavujú dva druhy samovrážd, jeden tragickejší než ten druhý -- na jednej strane sú to mladé ženy siahajúce si na život preto, že nezvládajú neslobodu vlastného spoločenstva, na druhej strane mladí muži presvedčení o tom, že na svete niet nič cennejšie než práve tieto hodnoty. "Skazená" spoločnosť okolo nich pamätá na posolstvo doktora Freuda o dôsledkoch potlačenej sexuality a užíva si život už na tomto svete.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
08. september 2024 02:14