StoryEditor

Naozajstný boží trest

26.12.2005, 23:00
Na najpopulárnejších svetových náboženstvách je prekvapujúce, akých zlostných bohov vyznávajú. Samotní veriaci im zvyčajne nepripisujú priveľké zásluhy za niečo dobré, vždy keď sa ale stane niečo zlé, má to na svedomí boh, ktorý nás tým chcel potrestať za naše hriechy.

Na najpopulárnejších svetových náboženstvách je prekvapujúce, akých zlostných bohov vyznávajú. Samotní veriaci im zvyčajne nepripisujú priveľké zásluhy za niečo dobré, vždy keď sa však stane niečo zlé, má to na svedomí boh, ktorý nás tým chcel potrestať za naše hriechy. Rok po ničivých vlnách cunami sa na miestach, kde prišli o život státisíce ľudí, darí nielen novej vegetácii, ale aj náboženským fanatikom rozprávajúcich o božom treste. Možno keby mali aspoň základné povedomie o tektonických zlomoch či sopečnej činnosti, našli by aj iné vysvetlenie, im sa však do ich krámu najviac hodí tento výklad. V jednom z táborov pre ľudí, ktorí prišli pri cunami o strechu nad hlavou, nedávno vyhrala obdobu speváckej súťaže SuperStar dvanásťročná Sheila spievajúca o tom, že boh poslal vlny ako trest za hriešne ľudské správanie. Dievčatko prišlo vo vlnách o svojho otca a možno mu ešte nedošlo, že touto piesňou robí z nevinných obetí prírodnej tragédie nemravné bytosti, čo si zaslúžili spravodlivý trest. V Indonézii sa po ničivých vlnách rozmohli policajné skupiny riadiace sa islamským právom šaria trestajúce ženy za prečiny, akými je nenosenie šatky a podobne. "Musíme ich teraz poslúchať, lebo sa cunami zopakuje," tvrdí istý muž, čo uveril náboženským výkladom prírodných mechanizmov. Marxisti vysvetľovali vznik náboženstiev ľudským strachom zo smrti a z prírodných pohrôm. Náboženské vzplanutie po cunami spája oba fenomény do jedného. Bohorovní klerici by to však odmietli a asi by tvrdili, že aj marxizmus bol len ďalším božím trestom. Lepší zlostný boh ako žiaden.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 19:42