StoryEditor

Boj o vodu by mal ťažké následky

12.04.2006, 00:00
Čo je pre budúcnosť ľudstva -- a vôbec život -- existenčne dôležitejšie ako voda? Vody je v prírode množstvo a väčšina ľudstva žije už vyše desať tisícročí bez toho, aby sa nad tým pozastavilo.

Čo je pre budúcnosť ľudstva -- a vôbec život -- existenčne dôležitejšie ako voda? Vody je v prírode veľké množstvo a väčšina ľudstva žije už vyše desať tisícročí bez toho, aby sa nad tým pozastavilo.
Čerpáme ju, využívame, zbavujeme sa jej, najčastejšie vypúšťaním späť do riek a morí. Veľmi skoro by sladkej vody mohol byť nedostatok. Tvoria ju iba tri percentá všetkej vody, ktorá je dostupná na našej planéte. Ak uvážime, že človek je schopný bojovať kvôli rope, strasie sa pri pomyslení, kam by mohol viesť nedostatok vody. Latinská Amerika, ako sa zdá, je dobre zásobená. Všade inde je úplne iná situácia. Európa sa blíži k svojim medziam a v Afrike, Strednej Ázii a Číne je nedostatok vody už vážnym problémom.
V priebehu posledných 20 -- 30 rokov sme začali chápať, čo je v stávke, a to vďaka iniciatívam, ako je Svetové fórum o vode. V marci usporiadalo svoje štvrté výročné zasadanie. Fórum, žiaľ, doteraz nie je oficiálnym orgánom a nemá žiadnu rozhodovaciu právomoc. Zabezpečenie názorovej a diskusnej arény má jeden veľký prínos: väčšie povedomie o problematike vody medzi verejnosťou a zákonodarcami.
Vodné hospodárstvo je náročná úloha a skúsenosť tu má veľkú cenu. Prax ukazuje, že najefektívnejšie vodohospodárstvo zabezpečujú miestne úrovne vlády, aj keď predpisy musia byť vo svojom dosahu národné. Ide o deľbu práce, ktorú má ochotu prijať len málo národných vlád.
Väčšina štátov nie je pripravená začať vo veci vodného hospodárstva skutočný dialóg so združeniami občianskej spoločnosti. Za jednu krajnosť vylúčenia možno považovať to, že o vodnom hospodárstve rozhodujú z veľkej časti muži, aj keď vo väčšine sveta používajú vodu práve ženy. Navyše sa neustále a nevyhnutne prejavuje vzájomné prelínanie medzi verejným a súkromným sektorom. Je potrebná jemná zmes úradnej regulácie a súkromných zmluvných vzťahov. Všetky jurisdikcie nereagujú rovnako.
Množstvo hovorcov nevyhnutne vytvára množstvo vodohospodárskych sústav s nesmierne nerovnými mierami účinnosti. Iniciatívy ako Svetové fórum o vode nutne zdôrazňujú diskusie o tom, čo tvorí dobré vodné hospodárstvo, a tvorbu užitočných koncepcií.
Jeden mýtus, ktorý tieto diskusie vyvrátili je, že voda je zadarmo. Voda má svoju cenu a niekto, či už koneční používatelia alebo daňoví poplatníci, ju musia zaplatiť. Je možné predstaviť si podieľanie sa na nákladoch, ale nie je možné ďalej za vodu nič neúčtovať.
Posledné Svetové fórum o vode diskutovalo o dvoch záležitostiach, ktorým budú zákonodarcovia čeliť v nasledujúcich rokoch. Prvá sa týka tzv. práva na vodu. Miliarda ľudí je bez prístupu k pitnej vode a dve miliardy bez riadnej kanalizácie, čo vyvoláva obrovský počet onemocnení. Naliehavosť potrieb podčiarkuje nevyhnutnosť uznania tohto základného ľudského práva. Na fóre sa dosiahol konsenzus, že také právo má zmysel jedine vtedy, ak sa formuluje tak, aby konkrétne entity, ktoré stanovujú koncepcie, či už ide o vodárenské spoločnosti alebo miestne vlády, mali neodškriepiteľnú povinnosť rešpektovať toto právo.
Tu možno dať zodpovednosť jedine štátu. Priznanie zodpovednosti štátu za realizáciu práva na vodu nemôže štát premeniť na jediný platiaci orgán. Štát musí byť poverený zabezpečením efektívneho systému zásobovania vodou, ktorý splní potreby všetkých. Ale bilanciu systému treba najskôr definovať. Práve tieto neistoty prinútili fórum, aby sa vo svojej záverečnej rezolúcii vyhlo priznaniu formálneho práva na vodu.
Druhý problém sa týkal úlohy miestnych úradov. Napriek politickej a administratívnej centralizovanosti väčšiny krajín zastúpených vo fóre dosiahla sa široká zhoda, že najúčinnejšie vodohospodárske systémy sa spravujú čo najbližšie k zdroju a jeho užívateľom. Zhoda v tomto bode predstavovala skutočný prielom pre budúcnosť vodohospodárskych politík.
Tak, ako budeme zápasiť so svojou spoločnou vodohospodárskou budúcnosťou, budeme čeliť obdobiu pokusov a omylov pri hľadaní funkčných riešení. Ľudstvo už teraz podľa všetkého robí vo veci pitnej vody väčšie pokroky ako kvôli iným globálnym hrozbám, napríklad zmeny klímy. Na to by sme si mali všetci pripiť.

Autor je bývalý francúzsky premiér a líder Socialistickej strany, je členom Európskeho parlamentu.

Copyright: Project Syndicate, 2006
www.project-syndicate.org

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. apríl 2024 10:55