StoryEditor

Čím zaplatíme za zrušenie víz?

12.12.2006, 23:00

Keď sa autor tohto článku nedávno vo Washingtone rozprával o vízovej problematike s americkým podnikateľom, ktorý má obchodné záujmy v strednej Európe a zrušenie víz by uvítal, vypočul si nasledujúci argument: Zmene vízového režimu pre nových členov, vrátane Česka, veľmi nepomáha, že EÚ sa bráni úplne otvoriť svoj pracovný trh a zrušiť svoje vnútorné hranice voči novým členom únie.

Asi ako do Austrálie
Samozrejme, na stôl možno ihneď položiť sto plus jednu pripomienku, že nespravodlivý vízový režim je niečo úplne iné než marginálne technické obmedzenia na hraniciach schengenského priestoru. Súčasne však platí, že z amerického pohľadu ide v princípe o rovnakú vec.
EÚ vyžaduje od USA rovnocenné postavenie pre všetkých svojich členov, ona sama im však takýto štatút nedala. V tom sa dá vytušiť, že by to mohlo byť problémom. V zásade je to rovnako neférové ako víza. A rovnako sa proti tomu bojuje.
Aj preto je dobre, že informácie o možnom rýchlom rozšírení Schengenu sa časovo stretli s oznámením administratívy USA, že mieni nováčikom v EÚ umožniť bezvízový styk. Podmienka, že krajina nesmie mať viac než tri percentá odmietnutých žiadostí o vízum, bude zmiernená alebo úplne zrušená, dôležitejšie budú bezpečnostné aspekty.
Čo však za to Američania budú chcieť? A ešte jedna pripomienka - prečo by sme mali dávať niekomu osobné informácie? Tento naježený skepticizmus je už neaktuálny. Na rozdiel do súčasnej neprehľadnej praxe, keď žiadateľ nemá prakticky žiadnu kontrolu a moc ovplyvniť to, či pomerne drahú samolepku do pasu dostane, ponúka režim navrhnutý americkou vládou priamočiaru hru. Bude tu jasný, pre každú krajinu a všetkých cestujúcich rovnaký súbor požiadaviek. Podľa informácií z USA to bude okrem technických vecí - biometrické a strojom čitateľné pasy - v podstate rovnaký režim, ktorý voči turistom z bezvízových krajín aplikuje Austrália.
Každý si tak potom bude musieť sám zvážiť, či mu cesta za Atlantik stojí za poskytnutie niekoľkých osobných údajov. kto sa rozhodne ísť do USA, nebude už čeliť nevypočítateľnému systému, bude sa musieť vyrovnať s tým, že jeho osobné údaja sa uložia k miliónom obdobných údajov v digitálnej pamäti počítačov.
Kto túto predstavu neunesie, USA nenavštívi. V zásade by to takto mohlo skončiť, keby sa však z pozície malej krajiny voči svetovej veľmoci predsa len stále nevnucoval pocit nedôvery, že na nás Američania pripravujú nejakú búdu, že to len tak nebude. Že od nás budú určite chcieť oveľa viac informácií, než im budeme ochotní dať.
Pamätajme si tieto slová
"Chcem zdôrazniť, že USA akceptujú dôsledky nových bezpečnostných opatrení a nebudú od občanov zo štátov s bezvízovým stykom vyžadovať žiadne iné opatrenia, než ktorým sa tiež podrobia," môžeme si prečítať v oficiálnom vyhlásení Michaela Chertoffa, šéfa amerického ministerstva vnútornej bezpečnosti. Teda úradu, ktorý pripravuje návrh zákona o rozšírení bezvízového programu. Jestvuje dostatok logických dôvodov, prečo tieto slová musíme brať vážne. V USA v podstate vedia, že na turistickej, študentskej a podnikateľskej výmene môžu iba zarobiť. A rada pre skeptikov? Jednoducho si slová ministra Chertroff zapamätajme. uvidíme, či to budeme musieť americkej strane pripomenúť.

Daniel Anýž, spravodajca Hospodářskych novin v USA, Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 06:45