StoryEditor

Nádor na spoločnosti

28.12.2005, 23:00
Mobily dlho vyvolávali strach tým, že údajne môžu spôsobiť nádory na mozgu. Tejto teórii sa venovala veľká pozornosť, takže sme trochu zanedbali fakt, že mobily neničia ani tak izolovaných jednotlivcov, ako skôr celú spoločnosť.

Mobily dlho vyvolávali strach tým, že údajne môžu spôsobiť nádory na mozgu. Tejto teórii sa venovala veľká pozornosť, takže sme trochu zanedbali fakt, že mobily neničia ani tak izolovaných jednotlivcov, ako skôr celú spoločnosť. Oveľa viac než lekári môžu o ich účinku rozprávať sociológovia. Americká trojročná štúdia sledujúca manželské a partnerské páry zistila, že mobily spôsobujú zvýšený stres a znižujú spokojnosť v rodine. Ženy si od domácich povinností neoddýchli ani v práci, pretože dostávali telefonáty z domu, takže museli domáce veci riešiť ešte aj tam. U mužov sa prejavil opačný efekt, práca a pracovné telefonáty ich prenasledovali aj doma. Pracujúce páry to doviedlo k situácii, že si ani jeden z nich nemôže doma oddýchnuť od práce a v práci oddýchnuť od domácich povinností. Negatívne to ovplyvňuje nielen rodinný život, pretože za desaťročie, počas ktorého mobily vtrhli do našich životov, nevznikli skoro žiadne normy obmedzujúce ich používanie. Práve naopak, staré normy sa vo väčšine prípadov prispôsobili mobilom. Existovalo len pár miest, kde ste si od nich mohli oddýchnuť -- metro alebo lietadlo. Najnovšie technológie však už počítajú s tým, že hovory budeme môcť prijímať aj tam. Oddýchnuť si od nich môžeme a musíme až pri infarkte, keď ležíme pripojení na prístroje, ktoré by telefónny signál mohol rušiť, druhou záchranou je kultúra. Návšteva kina či divadla je jednou z mála vzácnych príležitostí, keď si môžeme dovoliť ten luxus a konečne ten malý odporný prístroj, ktorý požiera náš čas, peniaze aj súkromie, vypnúť.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 17:50