StoryEditor

Zákon o obaloch stále vyvoláva diskusie

22.01.2003, 23:00

Kým viacerí odborníci z akademickej obce a zástupcovia mimovládnych organizácií tvrdia, že slovenský zákon o obaloch je pre životné prostredie jedným z najprínosnejších, proti niektorým jeho ustanoveniam, hlavne tým o zálohovaní jednorazových nápojových obalov, prevencii a podpore vratných obalov, dosť ostro vystupuje Zväz obchodu (ZO) SR a priemyselné združenie Slicpen. Podľa predsedu Spoločnosti priateľov Zeme (SPZ) Ladislava Hegyiho sú však viaceré ich tvrdenia zavádzajúce a v rozpore s realitou. Predvčerom zaslalo toto občianske združenie spolu s ďalšími dvomi (Brečtan a Sosna) ministrovi hospodárstva, ministrovi životného prostredia a ďalším kompetentným inštitúciám analýzu tvrdení ZO SR a Slicpenu a žiadajú o zaujatie stanoviska. Predstavitelia SPZ zároveň upozorňujú na nebezpečnosť snáh o zmenu legislatívy pre ochranu životného prostredia. V analýze dopodrobna rozoberajú tvrdenia odporcov spomenutých ustanovení zákona o obaloch, o ktorých revíziu, podľa ochranárov, zrejme lobistickým skupinám ide. Sú to napríklad experimenty so zálohovaním jednorazovo použiteľných obalov v Rakúsku a Nemecku, ich vykupovanie cez automaty vo veľkých obchodoch vo Švédsku, údaje o finančnom zaťažení spotrebiteľov, nepravdy o stratovosti separovaného zberu odpadu v obciach, "nutnosti" vypracovania projektov na zber pre obchodné organizácie či tvrdenia o hroziacej záplave nevratných obalov zo zahraničia. "Pod názvom priemyselného združenia Slicpen alebo Asociácie výrobcov nealkoholických nápojov takmer výlučne vystupujú zástupcovia spoločnosti Coca-Cola. Väčšina výrobcov nápojov nie sú členmi týchto združení a majú korektnejšie postoje k zákonu o obaloch. Nie je predsa možné, a dokonca je to nebezpečné, aby sa legislatívne opatrenia prínosné pre životné prostredie menili na základe nepravdivých tvrdení, uviedol L. Hegyi. Aj v stanovisku k vyhláške MŽP SR o zálohách na obaly Slicpen okrem oprávnených pripomienok, ako sú niektoré výšky záloh či posunutie termínu, opäť skreslil realitu. Napríklad o zálohovaní jednorazových nápojových PET obalov sa vyjadrili ako o vytváraní zberní odpadov v obchodných jednotkách. V skutočnosti však ide o normálny zber obalov, nie odpadov, pričom kritériá pre ich výkup (zachovalosť tvaru, bez mechanických nečistôt) zabezpečujú, že pri spätnom odbere v obchode majú stále charakter obalu. Podľa Hegyiho v každej krajine na svete, kde sa používa zálohovanie jednorazových obalov, sa takto chápu a je nečestné účelovo používať frázy a nepravdy, fabrikujúce problematický obraz tohto procesu.
Slovenský zákon o obaloch, ktorý schválila NR SR vlani v auguste, vysoko ocenili a podporili uplynulý týždeň v Prahe odborníci z 15 krajín sveta, ktorí sa stretli na konferencii o nespaľovacích technológiách zneškodňovania POP (perzistentných organických polutantov). Prijali aj deklaráciu k vývoju legislatívy o obaloch, v ktorej vyzývajú parlamenty a vlády krajín, ktoré zastupovali, aby zvýšili úsilie o implementáciu opatrení pre rozvoj prevencie, opätovného používania a vysokej miery recyklácie obalov, prijatím účinných opatrení v legislatíve. Zdôraznili, že výrobcovia nápojov donedávna niesli zodpovednosť za svoje obaly až 90-percentným opakovaným používaním vratných fliaš. "Prechodom na jednorazové, nezálohované obaly prenášajú zvyšovaním produkcie odpadov ťarchu na životné prostredie, na občanov a obce. A to len preto, že je to ich ekonomický záujem," komentoval situáciu L. Hegyi.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
06. október 2024 11:23