StoryEditor

Reformy či rozpad

21.01.2007, 23:00

Osud zachovania maďarskej ľavicovo-liberálnej vlády Ferenca Gyurcsánya závisí podľa všetkého najmä od toho, či bude dôsledne a vytrvale "rozbaľovať" nepopulárny balík ekonomických úspor. A to aj za cenu veľkej straty podpory celého kabinetu, ako aj samého premiéra vrátane oboch koaličných strán. Veď hlavne podpora socialistov, ako rozhodujúcej vládnej sily, sa zákonite hlboko prepadla a premiér, ktorý im klamstvami pred vlaňajšími voľbami pomohol udržať sa pri moci, je na tom ešte oveľa horšie. Zo záchrancu sa aspoň nateraz premenil na ich hrobára.
Predovšetkým rozsiahla reorganizácia v zanedbanom zdravotníctve ( redukcia kapacity nemocníc, poplatky za návštevu u lekára či za hospitalizáciu) sa ukazuje ako hlavná podmienka udržania sa vládnej koalície.
Rozhodnosť ministra zdravotníctva Lajosa Molnára sa už prestáva páčiť aj viacerým socialistom. Výhrady má nielen šéf kabinetu Gyurcsány, ale už aj bývalý socialistický premiér Gyula Horn. Podľa neho nebolo najmä správne spoplatňovať služby lekárov. Liberáli sú však odhodlaní vytrvať napriek nepopulárnym sprievodným a dočasným následkom. Inak hrozia vystúpením z koalície, čo by nielen položilo vládu, ale s najväčšou pravdepodobnosťou citeľne spomalilo, ak nie celkom zastavilo, pokračovanie zmien v celej ekonomike.
Pokračovanie spoluvládnutia socialistov a liberálov zatiaľ v menšej miere ohrozuje rastúca sociálna nespokojnosť obyvateľstva s veľmi nepríjemnými následkami uťahovania opaskov. Tento rok bude z tohto hľadiska. S blížiacimi sa jarnými dňami možno reálne očakávať, že opozícia na čele s FIDESZ-om sa opäť pokúsi vyvolať vlnu nových protivládnych demonštrácií a tak maximálne sťažiť vláde život. Ich prvou predzvesťou boli cez víkend rôzne protesty po celej krajine. Keďže vláda i s premiérom dokázali politicky prežiť vlaňajšie horúce chvíle, hoci horko-ťažko, mala by vydržať aj očakávané jarné búrky, ak ju neohrozia vnútorné rozpory medzi socialistami a liberálmi o podobu a rozsah reforiem.

Martin Benko, spolupracovník HN v Budapešti

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 01:25