StoryEditor

Bludisko chemickej legislatívy sa rozšíri

03.02.2003, 23:00

Chemické podniky, resp. všetky subjekty, ktoré uvádzajú na trh chemikálie, sa ešte nestačili plne adaptovať na podmienky novej chemickej legislatívy platnej na Slovensku od leta 2001, a už sa musia pripravovať na nové zmeny. Európska únia totiž vypracovala dokument s názvom Biela kniha -- Stratégia pre budúcu politiku v oblasti chemikálií, ktorá poslúži ako podklad pre novo pripravovanú legislatívu únie v tejto oblasti.
Odborníci označujú pripravované zámery za najväčšiu reformu európskej chemickej legislatívy za uplynulých 30 rokov. Ich spoločným menovateľom je zvýšená ochrana zdravia ľudí a životného prostredia, so zameraním na prevenciu. Zodpovednosť za bezpečnosť používaných chemických látok a prípravkov sa vo veľkej miere prenáša na plecia výrobcov či dovozcov, čiže na tých, ktorí uvádzajú chemikáliu na trh.
Pod prísnejší režim sledovania sa v budúcnosti okrem tzv. nových látok dostanú už aj existujúce látky, teda tie, ktoré boli známe na trhu únie do roku 1981. Všetky chemikálie uvádzané na trh v množstve nad jednu tonu sa budú registrovať v ústrednej databáze. Dotkne sa to až zhruba 30-tisíc látok, časť z nich sa bude aj vyhodnocovať a ďalšie s určitými nebezpečnými vlastnosťami tiež povoľovať. Náročnosť testovania chemikálií bude závisieť od ich vlastností, použitia, expozície a množstva.
Myšlienku zaviesť poriadok aj do oblasti chemických látok a prípravkov možno v princípe len a len privítať. Používateľ má právo vedieť, čo nakupuje a používa a ako ho to prípadne môže negatívne ovplyvniť. Na druhej strane sa dajú chápať aj obavy priemyslu z budúcich dosahov. Totiž náklady len na základný balík testov na jednu látku sa odhadujú na 85-tisíc eur. Sumárne náklady novej legislatívy môžu podľa oficiálnej štúdie dosiahnuť 7 mld. eur, podľa predstaviteľov európskeho priemyslu ich úroveň môže byť aj vyššia. Ozývajú sa aj pesimistické hlasy, že nová legislatíva spôsobí premiestnenie niektorých chemických výrob mimo priestoru Európskej únie. Konkrétny návrh novej európskej chemickej legislatívy má byť pripravený v najbližších mesiacoch a jeho schválenie sa očakáva v roku 2005 vo forme balíka nariadení. Tieto nariadenia budú mať po vstupe do únie v tom istom čase priamu účinnosť vo všetkých členských štátoch , teda aj na Slovensku.
Aby sa slovenské podniky vyvarovali zbytočných strát, mali by sa podľa odborníkov už dnes zaujímať o podmienky, ktoré budú musieť onedlho spĺňať. Mali by si uvedomiť, že nová legislatíva sa nedotkne len výrobcov chemických látok, ale aj firiem používajúcich tieto látky pri produkcii chemických prípravkov a finálnych výrobkov. Jednotlivé subjekty by mali svoju činnosť koordinovať, aby sa vedeli podeliť o výdavky, aby sa ich činnosti neprekrývali, aby sa prostriedky vynakladali čo najefektívnejšie. V tomto smere už rozvíja činnosť Zväz chemického a farmaceutického priemyslu SR, ktorý je členom Európskej rady chemického priemyslu -- CEFIC. Firmám sa snaží pomáhať aj Centrum pre chemické látky a prípravky, ktoré je orgánom štátnej správy v tejto oblasti.
Vyrovnať sa s platnou legislatívou nie je pre chemické podniky už dnes jednoduché. Náročné je vôbec vyznať sa v množstve existujúcich predpisov. Len zákon o chemických látkach a prípravkoch z roku 2001, ktorý už vznikol na základe príslušných smerníc EÚ, má desať vykonávacích predpisov, čo spolu predstavuje niekoľko tisíc strán informácií. Tento zákon však nezastrešuje všetky vyrábané a dovážané chemikálie. Viaceré ich skupiny, napríklad pesticídy či lieky, rieši iná legislatíva. A ďalšia rozsiahla, ktorá bude upravovať podmienky uvádzania biocídnych výrobkov a účinných látok na trh, má nadobudnúť účinnosť ešte v tomto roku.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 22:34