StoryEditor

Dolár a euro v bitke roka

28.11.2005, 23:00
Na devízovom trhu je v horúco. Presne pred dvoma týždňami sa americký dolár voči spoločnej európskej mene vyšplhal na dvojročné maximum 1,164 dolára za euro. Odvtedy sa obchodníci nevedia dohodnúť, či tohtoročnej spanilej jazde zelenej bankovky odzvonilo, alebo má v talóne ďalšie tromfy.

Na devízovom trhu je horúco. Presne pred dvoma týždňami sa americký dolár oproti spoločnej európskej mene vyšplhal na dvojročné maximum 1,164 dolára za euro. Odvtedy sa obchodníci nevedia dohodnúť, či tohtoročnej spanilej jazde zelenej bankovky odzvonilo, alebo má v talóne ďalšie tromfy. Veď vlani o tomto čase sa jedno euro vymieňalo za vyše 1,33 dolára. Na prvý pohľad sa téma medziročného štrnásťpercentného posilnenia dolára alebo oslabenia eura na medzinárodnom devízovom trhu zdá pre Slovákov nezaujímavá. Na druhej strane významnou mierou ovplyvňuje napríklad výsledné ceny produktov na benzínových pumpách. Teoreticky, keby bol kurz dolára oproti referenčnej mene slovenskej koruny konštantný, Slovnaft by bol mohol v posledných dvoch mesiacoch znižovať ceny pohonných látok razantnejšie.
Už tento štvrtok na zasadnutí Európskej centrálnej banky zrejme padne rozhodnutie, ktoré môže otočiť nálady obchodníkov a zabrzdiť oslabovanie európskej meny. Očakáva sa, že strážca menovej politiky v eurozóne zvýši úroky o štvrť percentuálneho bodu z ich historického dvojpercentného minima. V dvanásťčlennej eurozóne sa úroky naposledy zvyšovali na zasadnutí Rady guvernérov ECB 6. októbra 2000. Sadzby vtedy stúpli na 4,75 percenta, čo je zatiaľ historické maximum eurozóny. Ani tento krok centrálnej banky však nedá tipujúcim na devízovom trhu odpoveď, kto bude v nasledujúcich mesiacoch víťazom v dennodennom pretláčaní najobchodovanejšieho menového páru cez dôležité technické bariéry.
Na zreteli treba mať tri veci. Po prvé, vyjadrenia reprezentantov Európskej centrálnej banky výrazne zvýšili pravdepodobnosť, že so zvyšovaním úrokov začne skôr, než na jar budúceho roka. Teda skôr, než trh pôvodne očakával. Po druhé, vyjadrenia ECB ani hospodárska situácia v eurozóne stále nenasvedčujú tomu, že by viac než dvojročné obdobie nízkych úrokových sadzieb mal nahradiť cyklus intenzívneho sprísňovania menovej politiky. Úvahy o rýchlom zbližovaní úrokov eurozóny (dve percentá) a USA (štyri percentá) preto zatiaľ nie sú témou dňa. Po tretie, prekvapujúce vyjadrenia Fedu, ktoré v posledných dňoch zapríčinili vysokú volatilitu menového páru USD/EUR, v žiadnom prípade nenaznačili, že americká centrálna banka v januári utne zvyšovanie sadzieb. Na základe predchádzajúcich vyjadrení predstaviteľov Fedu skôr získava na váhe predpoklad, že centrálna banka, za Greenspana často kritizovaná pre netransparentnú komunikáciu s profesionálnou verejnosťou, avizuje svoju politiku s dostatočným predstihom. Áno, prestaneme zvyšovať, odkazuje strážca menovej politiky. Nehovorí kedy. Nemení rétoriku. Možno, že s nástupom Bena Bernankeho sa komunikácia centrálnej banky zmení k lepšiemu a zníži volatilitu na devízovom trhu.
V týchto rovinách treba vnímať signály vysielané z ECB a Fedu. V horizonte nasledujúcich troch mesiacov je preto nepravdepodobné, že trend posilňovania dolára sa otočí ešte predtým, než otestuje psychologickú hranicu 1,15 dolára za euro, prípadne aj nasledujúcu silnú (Fibonacciho) technickú hranicu 1,144 dolára za euro.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 03:42