StoryEditor

Mapa nenávisti a lásky

06.03.2007, 23:00

Svet má rád Kanadu, Japonsko i Európsku úniu ale Izrael všeobecne považujú za hlavného strojcu súčasného zla. Na druhej strane však Francúzi považujú Rusko za najväčšie žriedlo negatívnych vplyvov na dianie vo svete, čo je prekvapením, lebo za arcisatana bývajú dlhodobo označovane Spojené štáty. Aj viac podobných zjednodušení ponúka včera publikovaný celosvetový výskum verejnej mienky, ktorý si objednal BBC World Service.
Možno najväčším prekvapením je to, že USA majú najhorší rating v Grécku, Indonézii, Turecku, Francúzsku a Nemecku no a Američanov najviac obdivujú v Nigérii, Keni, na Filipínach a Poliaci.
Zaujímavým poznatkom z výskumu je aj to, že občania bývalých imperiálnych mocností (Rusko, Francúzsko) seba jednoznačne vidia ako najlepších z najlepších...
Briti, ktorí ešte pre 100 rokmi vládli nad ríšou, nad ktorou nikdy nezapadalo slnko, sú však k sebe veľmi kritickí, čo je takisto v tomto kontexte pozoruhodné. Zdá sa, že asi najlepšie zvládli stratu svojho dominantného postavenia.
Sebareflexia Britov je zaujímavá práve z toho pohľadu, že práve Angličan Mark Sykes spolu s Francúzom Francoisom G. Picotom v roku 1916 de facto zasiali súčasnú všeobecnú nenávisť voči Izraelu. Ich diletantské a teda neprezieravé rozdelenie Osmanskej ríše medzi vtedajšie veľmoci spolu so šalamúnskou Balfourovou deklaráciou o budúcnosti Palestíny, sú zdrojom permanentného násilia v oblasti . Spolu s nesplnenými sľubmi Arabom (a Palestínčanom najmä), hrou s falošnými kartami na všetky strany, vytvorili aktuálnu a žiaľ i reálnu mapu lásky a nenávisti vo svete, ktorú zverejnil BBC World Service.
Mark Sykes však zvláštnou zhodou okolností dostáva šancu na istú formu osobnej rehabilitácie. Tento polodobrodruh a polodiplomat ( hoci s titulom Sir) totiž zomrel v roku 1919 na tzv. španielsku chrípku, ktorej príznaky pripomínajú vtáčiu chrípku. Ak sa hypotéza vedcov potvrdí, a v jeho údajne dobre zachovaných telesných pozostatkoch nájdu prototyp vírusu H5N1, tak sa možno stane kľúčom k eliminácii tohto zhubného vírusu. Pre svet medicíny to bude významný objav, pre svet politiky, predovšetkým tej na Blízkom a Strednom východe, bezvýznamné. Pre svet by však bolo lepšie, keby to bolo tak trochu naopak a Sykes bol bezvýznamný zdravý muž až do smrti a do svetovej politiky sa vôbec nemešial.

Peter Turčík, editor Názorov a analýz

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
02. máj 2024 14:19