StoryEditor

Múr nárekov po slovensky

19.09.2006, 00:00

Ministerstvo financií minulý utorok zverejnilo návrh novely zákona o daniach z príjmov, ktorá ruší aj niekoľko nesystémových výnimiek. Prvé, čo sa spustilo automaticky a bez akejkoľvek vecnej diskusie alebo analýz, bol obrovský nárek. Vraj likvidujeme tretí sektor, živnostníkov a poistný trh.
Základná otázka znie: bude po tejto novele niekto v tomto štáte platiť vyššiu daň ako 19 percent? Nebude. Toto si myslím, že je dosť podstatné. Sme široko-ďaleko jedinou krajinou, ktorej občania nepoznajú vyššiu sadzbu ako 19 percent a sme jedinou krajinou na svete, ktorá všetky subjekty, akýkoľvek druh príjmu a akúkoľvek výšku príjmu zdaňuje jednou jedinou sadzbou (19). A táto ľavicová vláda nielenže rovnú daň nezrušila, ale ani nezvýšila, a dokonca daňový systém zefektívňuje aj odstránením týchto výnimiek:

Zníženie paušálnych výdavkov
Táto zmena sa týka len tých živnostníkov, ktorí nie sú platcami DPH, ktorí nie sú na zozname a ktorí neúčtujú skutočné náklady. V roku 2004 si paušálne náklady uplatnilo 27 532 živnostníkov z 342 452, teda osem percent. No iba časť z nich si uplatňuje 60 percent paušálnych nákladov, ostatní si uplatňujú nižšiu sadzbu. Týchto osem percent živnostníkov malo príjmy 5,076 mld. Sk (všetci živnostníci spolu mali príjmy 405,764 mld. Sk), teda len 1,25 percenta a na časť z nich boli uplatnené 60-percentné paušálne náklady. Zmena sa teda dotkne menej ako jedného percenta príjmov živnostníkov. To však neznamená, že budú platiť vyššiu daň z príjmu ako 19 percent, naďalej totiž majú možnosť uplatniť si skutočné náklady. O likvidácii živnostníkov teda nemôže byť ani reč a už v minulosti bol na ministerstve plán, ktorý chcel paušálne náklady zjednotiť z 25 % a 60 % na 35 %. Pre zjednotenie máme tie isté dôvody ako vtedy, neexistuje totiž žiaden dôvod, aby niektorí živnostníci boli privilegovaní na úkor iných. To jednoducho nie je spravodlivé.

Zrušenie odpočítateľnej položky
Tu zase nariekajú životné poisťovne, že likvidujeme tretí pilier a dokonca, že ohrozujeme úplne dobrovoľné starobné zabezpečenie. Ale aké sú fakty? K 31. 12. 2005 existovalo v SR 3,69 mil. životných poistiek. Z toho v roku 2004 bolo uzavretých 93 700 životných poistiek a v roku 2005, keď výnimka vznikla, 94 600, čiže o 900 poistiek viac. Odpočítateľná položka teda priniesla 900 zmlúv navyše a stála 2,3 mld. Sk, to je 2,5 mil. Sk na každú získanú zmluvu navyše. Zásadná otázka však znie: ako k tomu prídu tí, ktorí majú najnižšie príjmy (také nízke, že si odpočítateľnú položku nedokážu uplatniť), aby spolufinancovali výnimku pre bohatších? Odpočítateľná položka 12 000 Sk nie je ani spravodlivá, ani ju dobre rozvinutý trh už nepotrebuje a už vôbec nie je systémová.

Zrušenie 2-percentnej asignácie
Tu nariekajú neziskové organizácie, lebo prídu o ľahko získané peniaze. Chápem. Budú sa musieť viac snažiť o to, ako predstaviť verejnosti osožný projekt, životaschopný aj bez akejkoľvek podpory. Je známe, že často skončili prostriedky v účelovo založených organizáciách, ktoré žiadny osoh neprinášali. Ale aké sú fakty? V roku 2003 existovala asignácia len jedno percento a len pre fyzické osoby. Celkový výnos v tom roku bol 97 mil. Sk a nárek žiaden. Potom, pri zavádzaní rovnej dane, sa asignácia zvýšila na 2 percentá a rozšírila sa aj na právnické osoby, a navyše sa neuskutočnilo ani plánované zrušenie absolútne paradoxnej výnimky, ktorá znie nasledujúco: neziskové organizácie nemusia z prvých 300-tis. Sk zisku platiť daň z príjmu. Celková asignácia sa počas 4 rokov viac ako zdesaťnásobila na 1,056 mil. Sk. Takýto prudký nárast silne podporuje korupciu a najmä neúčelové nakladanie s prostriedkami. My nerušíme tretí sektor, veď ostáva asignácia pre fyzické osoby, a to vo výške 2 percent, ktorých potenciál je 800 mil. Sk. Sme však presvedčení, že nie je nutné doň pumpovať také veľké peniaze. Mimochodom, ministerstvo financií už v minulosti navrhovalo asignáciu pre právnické osoby zrušiť, pozri materiál IFP 08/2005 str. 63.

Prečo to robíme
Po prvé, pokračujeme v odstraňovaní nesystémových výnimiek, a teda daňový systém zlepšujeme. Robíme to len dôkladnejšie a poctivejšie ako predošlá vláda. Po druhé, štátny rozpočet potrebuje príjmy, lebo chce prvýkrát dodržať maastrichtské kritériá bez výnimiek. Plánovaný deficit v roku 2006 bol síce 2,9 percenta, ale bez deficitu II. piliera (1,3 %), na ktorý bola v minulosti vyrokovaná výnimka. Na rok 2007 plánujeme deficit vo výške troch percent, a to vrátane II. piliera, čo znamená jeho výrazné zníženie, preto okrem iných opatrení potrebujeme aj zvyšovať príjmy. No nie zvyšovaním sadzieb, ale rušením výnimiek.

JÁN POČIATEK, minister financií

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
07. máj 2024 00:06