StoryEditor

Dezertéri v kuklách

27.04.2007, 00:00

Na hlavách nosia kukly, sú po zuby ozbrojení a nemajú strach. Zasahujú proti najnebezpečnejším zločincom a aj preto sa v očiach ľudí stali symbolmi odvahy. Šokujúce zistenia z posledných dní však dokazujú, že odvaha "zaviala" niektorých policajných kukláčov až na druhú stranu zákona. Tam, kde väčšina policajtov nehľadá biznis, ale nepriateľa.
Prípad odhalenia šesťčlenného gangu bývalých i súčasných policajtov z Trenčína a Banskej Bystrice šokuje o to viac, že na tej "druhej strane" fungovali takmer bez povšimnutia od roku 1999. Ako je možné, že ľudia z elitného útvaru dostali priestor na také praktiky ako únosy (aj dieťaťa), lúpeže, násilné vydieranie!? A ako je možné, že sa to roky prehliadalo!? Najmä ak sa o čiernych ovciach v radoch kukláčov vie. Niečo naznačil aj policajný viceprezident Michal Kopčik v nedávnom rozhovore pre Hospodárske noviny: "Ak sú v jednotke podozriví ľudia, postupne sa dostávajú na okraj a na dôležité zásahy sa jednoducho nevyberajú. Keď viem, že mi niekto má kryť chrbát, nevezmem si do skupiny človeka, ktorému nedôverujem."
Policajta, ktorému kolegovia prestanú dôverovať, však nestačí potrestať iba tak, že ho jednoducho nezaradia do tímu na policajnú raziu. Takýto policajt, o ktorom sa "to" vie, nemá v polícii čo robiť, a už vôbec nie v elitnej jednotke. Ako ho odtiaľ dostať, to je už vec a zodpovednosť jeho nadriadených. Treba to však urobiť neodkladne - neumožňovať takémuto človeku byť pri dôležitých informáciách a neprehlbovať medzi policajtmi atmosféru vzájomného podozrievania.
Ak policajti nebudú ťahať všetci za jeden povraz, občan sa nikdy nebude cítiť bezpečne. Veľavravne to v už spomínanom rozhovore pre náš denník vystihol policajný viceprezident Kopčik - nie je nič horšie ako policajt, ktorý pácha trestnú činnosť.

JÁN BORČIN, editor domáceho oddelenia, Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 10:37