StoryEditor

Parlamentné paradoxy

22.03.2005, 23:00
Slovenský parlament je miestom, kde môžete za malú chvíľu zažiť niekoľko paradoxných situácií. Tých bolo neúrekom aj tento týždeň. Poslanci rokovali o osude zákona, ktorý má zaviesť spoplatnenie vysokoškolského štúdia. V parlamentnej diskusii o protiústavnosti, neprijateľnosti a neopodstatnenosti tohto zákona sa predbiehali najmä poslanci Smeru a ĽS-HZDS. Nečudo. Veď práve ich voliči nechcú o spoplatnení ani len počuť.

Slovenský parlament je miestom, kde môžete za malú chvíľu zažiť niekoľko paradoxných situácií. Tých bolo neúrekom aj tento týždeň. Poslanci rokovali o osude zákona, ktorý má zaviesť spoplatnenie vysokoškolského štúdia. V parlamentnej diskusii o protiústavnosti, neprijateľnosti a neopodstatnenosti tohto zákona sa predbiehali najmä poslanci Smeru a ĽS-HZDS. Nečudo. Veď práve ich voliči nechcú o spoplatnení ani len počuť. Zaujímavé bolo sledovať lídra ľudovej strany Vladimíra Mečiara, ktorý celý čas trávil v poslaneckej snemovni, hýril aktivitou a často sa zapájal do diskusie. Tento moment zdôrazňujem preto, lebo takéto správanie šéfa ĽS-HZDS v parlamente často vidieť nemožno.
Zákon napokon do druhého čítania prešiel. O jeden hlas. Koalícii opäť pomohli nezávislí poslanci a tiež zníženie kvóra, pretože na hlasovaní chýbalo niekoľko opozičných poslancov. Zákon ide ďalej aj vďaka poslancovi Smeru Bohumilovi Hanzelovi, ktorý síce v rokovacej sále sedel, na hlasovaní sa však nezúčastnil. Jeho strana pritom spoplatnenie rázne odmieta. Takýto postoj tohto poslanca Ficovej strany nie je ojedinelý. Jeho tendencia hlasovať v rozpore so stanoviskom strany v zásadných otázkach sa už pomaly stáva pravidlom. V nedávnej minulosti podporil reformu zdravotníctva z dielne Rudolfa Zajaca, ktorú takisto jeho strana tvrdošijne odmieta.
Svojím hlasovaním zaujal aj poslanec SMK József Kvarda. Prechod zákona do ďalšieho čítania nepodporil, čím sa stal jediným poslancom vládnej koalície s takýmto postojom. V rozprave pritom z jeho úst nezaznela proti zákonu žiadna výhrada a samotná SMK vyjadrila jednoznačnú podporu plneniu programového vyhlásenia vlády. Ak by za zákon nehlasoval jeden z nezávislých poslancov, Froncova reforma mohla skončiť, aj vďaka postoju poslanca Kvardu, pred dverami druhého čítania. A to by v konečnom dôsledku mohlo znamenať definitívne STOP prijatiu tohto reformného zákona.
S neúspechom opozície pri hlasovaní o spoplatnení vysokoškolského štúdia neskončila ani Mečiarova aktivita. Vo večerných hodinách rokovania parlamentu vytiahol ďalšiu politickú zbraň -- využil dieru v rokovacom poriadku a prostredníctvom interpelácie ministrov vyvolal hlasovanie o dôvere ministrovi školstva Martinovi Froncovi. Neúspešne. Jeho návrh hlasovať proti vysloveniu dôvery nepodporil ani on sám. Jeho konanie napokon vysvetľovala stranícka kolegyňa Ľudmila Mušková. Povedala, že jej šéf sa pri hlasovaní pomýlil. Údajne mu niekto odlepil fóliu pod hlasovacím zariadením, ktorá vysvetľovala príslušnosť tlačidiel...

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 05:00