StoryEditor

Komentár HN: Financovanie plné otáznikov

30.06.2005, 00:00
Politické strany aj tento rok predložili do parlamentu výročné finančné správy. Keďže Slovenskom sa v nedávnej minulosti prehnala séria škandálov súvisiaca práve s touto témou, mnohí sa domnievali, že politické strany si už tentoraz dajú pozor a poskytnú občanom presné a transparentné informácie o svojom hospodárení. Bohužiaľ, nestalo sa tak.

Politické strany aj tento rok predložili do parlamentu výročné finančné správy. Keďže Slovenskom sa v nedávnej minulosti prehnala séria škandálov súvisiaca práve s touto témou, mnohí sa domnievali, že politické strany si už tentoraz dajú pozor a poskytnú občanom presné a transparentné informácie o svojom hospodárení. Nestalo sa tak.
Informácie poskytnuté finančnému výboru parlamentu vyvolávajú viacero otázok. Jednou z nich je, od koho si strany v minulosti požičali peniaze. V prípade niektorých z nich dosahujú záväzky desiatky miliónov korún. Neobstojí ani argument, že zákon im to zatiaľ neprikazuje. Politické strany prostredníctvom svojich zástupcov vo vláde a v parlamente rozhodujú aj o obrovských štátnych zákazkách. Informácia o tom, komu sú dlžné, by teda mala byť vecou elementárnej slušnosti. Voliči by mali vedieť, či ide o štandardné úvery od bankových subjektov alebo o pôžičky od spriatelených firiem či jednotlivcov. Tento rok novelizovaný zákon o politických stranách takúto povinnosť do budúcnosti síce zavádza - o doterajších veriteľoch politických subjektov sa však už pravdepodobne nič nedozvieme.
Dôveryhodne nevyznieva ani ďalší trend, ktorý možno sledovať pri čítaní týchto správ. Ide o pokračovanie trendu klesajúcich darov a nárastu členských príspevkov, neopierajúci sa však o reálny prírastok členov. Pre tých, ktorí problematiku detailne nesledujú, pripomíname, že strany musia zverejniť presný zoznam darcov, nie však už zoznam členských príspevkov. Podozrenie, že ide o tie isté peniaze, len poskytnuté inou - menej transparentnou formou, je v tomto prípade viac než namieste.
Nikoho tiež veľmi neprekvapilo, keď politické strany zamietli návrh na kontrolu svojho hospodárenia Najvyšším kontrolným úradom. Bezpohlavné správy audítorov a medzistranícka solidarita fungujúca vo finančnom výbore im jednoducho vyhovuje viac. Česť výnimkám. V tomto prípade poslancom Smeru, ĽS-HZDS, KSS, niekoľkým nezávislým a Lászlóovi Nagyovi z SMK, ktorí takýto návrh, aj keď pravdepodobne každý z iných dôvodov, podporili.
Každý z nás pravdepodobne súhlasí s tým, že demokracia niečo stojí. Akceptovali sme aj model financovania strán zo štátneho rozpočtu - teda daní nás všetkých. Od politikov očakávame len maličkosť. Aby konali transparentne a hovorili nám pravdu. Zatiaľ nás však skôr vodia za nos.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
03. máj 2024 17:04