Reuters
StoryEditor

Kryptomeny - najbrilantnejší podvod v histórii

27.02.2018, 08:22
Taká silná globálna mánia, aká je po kryptomenách, tu nebola už roky.

Len nedávno sa spustil predpredaj prvej štátnej kryptomeny Petro. Venezuela pristúpila k vytvoreniu vlastnej meny, ktorá má pre krajinu zaistiť peňažnú stabilitu. Investori zatiaľ naliali do tejto meny možno až miliardu dolárov. Nielen Petro je príkladom, že hlúposť investorov je neobmedzená.

Kryptomena (ne)krytá ropou

Taká silná globálna mánia, aká je po kryptomenách, tu nebola už roky. Stačí, aby si dala akákoľvek firma len do názvu pojmy „krypto“ či „blockchain“ a o financovanie nemá núdzu.

A túto mániu využíva aj tak sprofanovaná vláda, ako je tá venezuelská. Socialistická vláda, ktorá za 20 rokov svojho fungovania priviedla krajinu k hladomoru sa rozhodla, že súčasnú hyperinfláciu zastaví vytvorením vlastnej kryptomeny. Na zvýšenie jej hodnoty ju bude kryť vlastnými ropnými zásobami.

Vláda by rada získala až päť miliárd dolárov, čo by sa z Petra spravilo najväčšie ICO v histórii. Investorom sa myšlienka páči. No akosi si neuvedomujú si, že to bola práve venezuelská vláda, ktorá hyperinfláciu vytvorila rozbitím právneho systému a ekonomickej stability v krajine.

A tiež si neuvedomujú, že krytie Petra ropou nemusí byť nič viac ako dobré PR. Až na slová neexistuje žiadny vzťah - žiadna konverzia - medzi Petrom a venezuelskou ropou. Akékoľvek kryté peniaze sú kryté tým, že ich držiteľ si ich môže kedykoľvek zmeniť za podkladové aktívum.

A navyše Petru chýba hlavná výhoda kryptomien – decentralizácia. Venezuela bankrotuje a Petro je posledný zúfalý pokus vyťažiť z naivných investorov peniaze. Mimochodom, Petro si vo Venezuele nekúpite – je iba pre zahraničné entity. Prečo?

Miliarda dolárov zatiaľ upísaných do tohto projektu ukazuje, ako naivní ľudia sú.

Kameň má väčšiu hodnotu

Petro nie je „skutočná“ kryptomena, môžeme oponovať. Avšak ani ostatné kryptomeny od Bitcoinu po ZCash na tom nemusia byť ináč. Minimálne to tvrdí významná postava hedžového biznisu Signer.

Podľa neho sa síce môžeme smiať nad tým, že ľudia kedysi fungovali na komoditných peniazoch vo forme kameňov či prasiat, ale tie mali aspoň nejakú hodnotu. Kryptomeny sú nádejou kúpiť si Kiu a snívať, že zajtra sa z nej stane Mercedes.

Pokiaľ kryptomeny nezískajú reálnu platobnú funkciu (čo sa javí ako veľmi málo pravdepodobné), nebudú ničím iným ako najväčším finančným podvodom v histórii odetom do brilantnej myšlienky. Stanú sa veľkým transferom peňazí od tých, čo kúpili neskoro k zakladateľom kryptobiznisu.

Sú kryptomeny iba ukážkou neobmedzenej hlúposti ľudskej rasy?

Uvidíme. V každom prípade by sme sa kryptomenám, pokiaľ nebude dohodnutá ich regulácia, vyhli. Avšak, čomu sa netreba vyhnúť, to je blockchain. Blockchain je úžasná technológia, ktorá zmení svet. Peniaze investované do nej, sa môžu ukázať, ako oveľa lepšia investícia.

Autor je analytik TRIM Kapitál.

01 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: „Pažravosť“ investorov po virtuálnej mene rastie. No hrozí jej negatívny ponukový šok a zdraženie 02 - Modified: 2024-04-17 21:09:36 - Feat.: - Title: USA obnovujú ropné sankcie proti Venezuele, nečakajú férové voľby 03 - Modified: 2024-04-16 08:39:39 - Feat.: - Title: OSN vyzýva Venezuelu a Guyanu, aby sa vyhli eskalácii napätia v spore o ropu 04 - Modified: 2024-04-15 12:53:37 - Feat.: - Title: Bitcoin v kurze. Podiel kryptomeny na trhu je najvyšší od roku 2021 05 - Modified: 2024-04-12 16:58:28 - Feat.: - Title: Predstavitelia USA rokovali s Venezuelčanmi o prezidentských voľbách. Rozhodnú o sankciách
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 08:54