StoryEditor

Voda a jadro sú spojené nádoby

04.03.2007, 23:00

Čísla sú na stole. Talianska spoločnosť Enel do roku 2012 dokončí dva rozostavané bloky jadrovej elektrárne v Mochovciach asi za 70 miliárd korún. Stavebne sú hotové, časť techniky je zakonzervovaná, a teda použiteľná. Čo z toho vyplýva? Že vláda vlani predala 66-percentný balík akcií Slovenských elektrární talianskemu Enelu za hodnotu jediného 440-megawattového bloku.
Enel nedostavia Mochovce preto, lebo jeho šéf Fulvio Conti sa cíti "dobrým občanom Slovenska". Ani preto, že si rozumie s premiérom Robertom Ficom. Ale preto, že jeho firma vie počítať. O päť či desať rokov nebude výkupná cena kilowatthodiny elektriny dve, ale možno päť či dokonca viac korún. Takže Mochovce sa oplatí dostavať.
Ficova vláda sa teraz snaží získať späť vodnú elektráreň v Gabčíkove, ktorú dostal Enel ako privatizačný bonus. Zdá sa, že zmluva o jej prenájme môže byť neplatná a v rozpore s medzištátnou zmluvou s Maďarskom o výstavbe sústavy vodných diel na Dunaji. Darmo teraz premiér tvrdí, že úspech v rokovaní o dostavbe Mochoviec a úsilie jeho kabinetu dostať Gabčíkovo pod kontrolu nie sú "spojené nádoby". Boli, sú a budú. Má totiž pravdu, keď hovorí, že vodná elektráreň nie je "pohár vody, ale európska stavba s veľkým významom pre energetickú bezpečnosť štátu". Preto Mochovce môžu zohrať vážnu rolu v rokovaní o Gabčíkove.
Hoci Fico zatiaľ nevie odhadnúť, či v rozhovoroch s Enelom bude úspešný, možný scenár je takýto: O necelé dva roky musíme odstaviť druhý blok jadrovej elektrárne v Jaslovských Bohuniciach a ostaneme odkázaní na dovoz elektriny. Taliani sa preto do skončenia dostavby Mochoviec vzdajú Gabčíkova v prospech štátu. Tým Slovensku vykompenzujú straty z vynúteného zastavenia "jadra". Po nábehu Mochoviec sa zmluva s Enelom o prevádzke vodnej elektrárne obnoví tak, že nebude v rozpore s medzištátnou dohodou s Maďarskom.
Vlk ostane sýty a ovca celá. Premiér zachráni záujmy Slovenska a Conti sa stane ešte lepším občanom Slovenska. Dôležitejšie však je, aby pri rokovaní so šéfom Enelu o vrátení elektrárne Fico neuhol a držal sa svojho výroku: "Nebuďme takí maličkí len pre to, že sme malá krajina."

Vladimír Turanský, redaktor ekonomického oddelnia, Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
06. máj 2024 18:41