Reuters
StoryEditor

USA majú na dosah inflačný cieľ a aj problém v monetárnej politike. Dnešný vývoj môže vyvolať recesiu už v roku 2020

04.05.2018, 00:00
Fed by mohol utesňovať monetárnu politiku rýchlejšie, ako sa doteraz očakávalo.

Americký Fed začína mať problém s tým, ako riadiť monetárnu politiku v čase rastúcej inflácie.

Doteraz dlhé roky Fed operoval pri nízkej až klesajúcej inflácii, no v marci sa ich preferovaný inflačný index dostal k požadovanej hranici dve percentá. To naznačuje, že Fed by mohol utesňovať monetárnu politiku rýchlejšie, ako sa doteraz očakávalo.

Na májovom zasadnutí FOMC výbor s najväčšou pravdepodobnosťou ponechá všetko nezmenené a sadzba fed funds zostane na 1,75 percenta, pričom americká centrálna banka bude pokračovať v predaji dlhopisov zo svojej súvahy tempom cca. 50 mld. USD mesačne.

Veľmi dôležité ale bude sledovať sprievodné komentáre a tiež to, ako sa Fed vyrovná s rýchlejšie rastúcou infláciou.

Index PCE, ktorý centrálna banka považuje za „najpresnejšie“ vyjadrenie rastu cenovej hladiny totiž v marci vzrástol už na dve percentá, či už naplnil cieľ Fedu.

Túto hladinu sa pritom centrálnej banke nepodarilo dosiahnuť posledných 6 rokov. Ak by v stredu FOMC spomenulo nárast inflácie a potvrdilo dobrý ekonomický stav v USA, trh by mohol započítať do cien ďalšie tri zvyšovania sadzieb tento rok.

Doteraz investori očakávali iba tri tento rok, pričom jedno sme už videli v marci a ďalšie malo prísť v júni.
Fed doteraz stále komunikoval, že inflácia je nedostatočná a je pod cieľom guvernérov, no aktuálne už táto veta neplatí a bude preto dôležité, ako ju centrálna banka obmení.

Guvernéri by tiež mohli zmeniť slovník ohľadom ekonomického rastu v USA. Ten totiž v utorok dosiahol druhý najdlhší rast v histórii. Medziročne rástla americká ekonomika v prvom kvartáli o 2,3 percenta.

Na potenciál rýchlejšieho zvyšovania sadzieb reagujú dlhopisy v USA výpredajom. 10-ročný výnos sa dostal k psychologickej hranici troch percent a 30-ročný je len 15 bázických bodov nad ním – na hodnote 3,15 percenta.

Krátkodobý dlhopis so splatnosťou dva roky, ktorý je najviac ovplyvnený zvyšovaním sadzieb, vzrástol s výnosom nad 2,50 percenta, najvyššie od finančnej krízy. Dlhopisová krivka sa veľmi rýchlo splošťuje, čo znamená znižovanie rozdielu medzi krátkymi a dlhými sadzbami.

Ak bude dlhopisová krivka inverzná, čo sa môže týmto tempom zmien udiať za cca 8 mesiacov, môže to v USA vyvolať v roku 2020 recesiu.

Konečne sa zobudil aj americký dolár, ktorý prudšie posilnil za posledné dni a vymazal tohtoročné straty. Zároveň sa dolárový index dostal naspäť nad 200-dňový priemer, čo môže naznačovať pokračovanie rastu.

Americké akcie sú podporené dobrou výsledkovou sezónou a zatiaľ úspešne ignorujú rastúce sadzby. Takisto indexy zatiaľ zostávajú nad 200-dňovým priemerom, čo tiež stále udržuje rastový výhľad.

Autor je Peter Bukov, hlavný analytik TopForex.

01 - Modified: 2024-04-22 13:36:47 - Feat.: - Title: Neistota na ropnom trhu nezastaví júnové zníženie sadzieb ECB, vyhlásil guvernér francúzskej centrálnej banky 02 - Modified: 2024-04-19 09:59:28 - Feat.: - Title: Je príliš skoro vyhlásiť víťazstvo nad infláciou v eurozóne, vyhlásil predstaviteľ Európskej centrálnej banky 03 - Modified: 2024-04-17 16:15:50 - Feat.: - Title: ECB bude mať údaje na verdikt o úrokových sadzbách v júni a júli, tvrdí člen výkonnej rady 04 - Modified: 2024-04-16 15:27:42 - Feat.: - Title: Lagardová ohlásila dobré správy: Európska centrálna banka čoskoro začne znižovať úrokové sadzby 05 - Modified: 2024-04-19 12:51:38 - Feat.: - Title: Česi cez krízu závideli Slovákom lacné hypotéky, no situácia sa otočila. Odborník zdvíha varovný prst
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 10:46