StoryEditor

Dzurindove karty vo Ficovej dlani

26.10.2006, 00:00

Dzurindova vláda namiešala Robertovi Ficovi skvelé karty. Automobilových kráľov a eso dynamického hospodárskeho rastu. Svetové automobilky Volkswagen, Peugeot a Kia, ktoré si pre svoje závody aj vďaka bývalej vláde vybrali práve slovenské lúky a pritiahli so sebou dodávateľov autodielov, rozbehli náš priemysel a našu ekonomiku ako Schumacher.
V auguste sme dokonca získali už aj dve prvenstvá na virtuálnom súťažnom okruhu Európskej únie - za najrýchlejší medziročný rast priemyselnej výroby a za najvýraznejší medziročný nárast hodnoty priemyselných objednávok. Popri tom lámeme aj vlastné rekordy a všetko nasvedčuje tomu, že ak niekto neurobí chybu, budeme latku posúvať čoraz vyššie.
Priemyselná produkcia Slovenska rastie už teraz rekordným tempom, ktoré určujú automobilky a ich dodávatelia. Ich produkcia stúpla oproti vlaňajšku o 70 percent, a to ešte nezačali ani poriadne vyrábať. Zvyšujú kapacity, prijímajú nových ľudí, investujú čoraz viac. Dokonca plánujú (Kia) zaútočiť zo slovenskej bašty na európske trhy.
Aj ďalšie priemyselné podniky fungujú takmer nadoraz a vôbec sa nemusia báť hromadenia tovaru na skladoch. Nové objednávky rastú totiž geometrickým radom. Podľa posledných údajov európskeho štatistického úradu Eurostat stúpla hodnota objednávok v slovenskom priemysle oproti vlaňajšku o rekordných 52,7 percenta, čo je vôbec najvyššia hodnota v únii. Keďže toto číslo je indikátorom budúceho vývoja priemyselnej produkcie a z hľadiska ekonomiky predzvesťou zvyšovania pridanej hodnoty a hospodárskeho rastu, niet pochýb, kam smerujeme. K historicky najvyššiemu rastu ekonomiky. S takými kartami sa už hrá veľmi ľahko.

Lenka Polková, redaktorka Podnikov a trhov, Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

01 - Modified: 2003-04-09 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Kurz pre žurnalistov
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. apríl 2024 00:23