StoryEditor

Každý štvrtý je z Číny

26.09.2006, 00:00

Situáciu na pracovnom trhu Ruska ovplyvňuje úmrtnosť -- prekračuje počet novonarodených obyvateľov, a tak Rusko, podobne ako kedysi Nemecko alebo Francúzsko, potrebuje pracovnú silu zo zahraničia. Každý rok sa počet prisťahovalcov do Ruska zväčšuje o 300- až 400-tisíc ľudí. Každý štvrtý z nich je z Číny, čím predbehli Ukrajincov, ktorí doteraz viedli rebríček prisťahovalcov.
Podľa sčítania obyvateľstva ešte pred pätnástimi rokmi žilo v ZSSR 11-tisíc Číňanov. Teraz ich je len v samotnom Rusku dvadsaťnásobne viac, 250-tisíc. Je to väčší nárast čínskej populácie ako v ktorejkoľvek inej krajine. Napr. v USA sa za to isté obdobie zväčšila osemnásobne. Číňania bývajú najmä v Moskve, kde obchodujú s potravinami a spotrebným tovarom. Pomerne veľa ich žije aj na Ďalekom východe a venujú sa poľnohospodárstvu. Hovoríme však len o legálnych prisťahovalcoch, ktorí sa registrovali v novom mieste bydliska a získali doklady umožňujúce pobyt v novej domovine.
V čínskych provinciách na hranici s Ruskom je hustota osídlenia 130 ľudí na štvorcový kilometer. V susedných ruských oblastiach žije tridsaťnásobne menej ľudí. Vo vnútrozemí Číny veľký demografický tlak negatívne vplýva na ponuku práce, v Rusku sa, naopak, vytvorilo veľké množstvo pracovných miest s malými mzdami a nízkou kvalifikáciou. Ruskí občania totiž len veľmi neochotne vyhľadávajú ťažkú fyzickú prácu. Tak ako voda v spojených nádobách natečie rovnomerne do oboch častí, takisto obyvateľstvo severo-východnej Číny "preteká" cez ruské hranice.
Pokiaľ však neexistuje efektívna prisťahovalecká politika, ktorá by bola výhodná pre krajinu a bola by komfortná aj pre imigrantov, krajina je cieľom takzvanej sivej imigrácie. Podľa odhadov na každého legálneho prisťahovalca do Ruska pripadá ďalších desať ilegálnych. Platí to nielen na Číňanov, ale aj obyvateľov zo strednej Ázie, kaukazských republík, Ukrajiny a Moldavska. Podľa riaditeľa ruskej Federálnej migračnej služby Konstantina Romodanovského len ekonomické straty, ktoré vznikli neplatením daní, ochudobňujú ruskú štátnu pokladnicu ročne o 8 miliárd amerických dolárov.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 06:52