Reuters
StoryEditor

Ronald Ižip: Na rozvíjajúcich trhoch záleží

10.08.2018, 10:56
Bola to Čína, ktorá svojimi obrovskými stimulmi v rokoch 2009-2011 spôsobila optimizmus, že Veľká finančná kríza je za nami.

Mnohí sa môžu pýtať, prečo stále píšeme o tak nepodstatných veciach ako sú rozvíjajúce sa trhy (Emerging Markets). Pretože v konečnom dôsledku, kam idú ony, ide aj svet. Na EM záleží.

Bola to Čína, ktorá svojimi obrovskými stimulmi v rokoch 2009-2011 spôsobila optimizmus, že Veľká finančná kríza je za nami. Stimuly pokračovali, no rast globálnej ekonomiky už nie. Čína vsadila na kartu, ktorá nevyšla. Globálny rast sklamal, no Číne dlhy ostali.

A tak jej ekonomika už roky spomaľuje, pričom množstvo dlhu rastie. A aj to je odpoveď na otázku, prečo vládne fiškálne aj monetárne stimuly majú stále menší a menší efekt. Každý nový dlh sa stáva čoraz drahším. Čísla hovoria, že Čína momentálne dáva až 18 percent svojho HDP na splátky dlhu – je to úroveň, ktorá je typicky spojená s finančnou krízou.

A to je hlavný dôvod, prečo juan oslabuje a domáce akcie padajú. Centrálna banka musí intervenovať a vláda stimulovať. A Trump do olej prilieva oheň v podobe obchodnej vojny. Nešťastný kokteil.

Čína sa však drží zubami nechtami. Podobne ako ostatné rozvíjajúce sa krajiny. No silné tlaky na ich pokles sú neúprosné. Ako celok meny EM klesajú na 13-mesančé minimá. Najviac turecká líra.

Turecko je ďalším krásnym príkladom krajiny s otrasnými ekonomickými fundamentmi, ktoré nikto nerieši, keď globálna ekonomika rastie. Keď však rásť skončí, tie sa prejavia v plnej sile. A najmä v krajine, kde vládne prezident, ktorý je odporcom vysokých úrokových sadzieb.

A tak Turecko drží relatívne nízke sadzby, čo dáva trhu možnosť na domácu menu útočiť. Jediný spôsob, ako zabrániť oslabovaniu meny je radikálne zvýšiť úroky, čo výrazne zdražie špekulatívne pozície na domácu menu. No na druhej strane zabije ekonomický rast. Bohužiaľ, nedá sa všetko.

A Erdogan sa rozhodol: „Ak majú oni svoje doláre, my máme našich ľudí, nášho boha“. Veľa šťastia.

Turecká líra za dnešok oslabuje o viac ako päť percent, rovnako ako včera. Nočná panika priniesla dokonca dočasné oslabenie o vyše 13 percent, nad šesť lír za dolár. Od finančnej krízy turecká líra oslabila o 400 percent, za tento rok o 65 percent. A to nemusí byť koniec. Resp. môže to byť začiatok konca.

Zlé jazyky (Goldman Sachs) hovoria, že turecká líra nevydrží oslabenie nad sedem. Tým sa minie kapitál bánk a bankový sektor zbankrotuje, nasledovať bude vláda. Nechajme sa prekvapiť.

Avšak tu hra nekončí. EM sa venujeme preto, lebo všetko so všetkým súvisí. A všetko súvisí s dolárom. Erdogan má pravdu – dolár ničí Turecko a dolár ničí aj svet. Jeho aktuálny nedostatok dostáva pod tlak všetkých. Globálna úverová mena, akou dolár je výborná, keď svet rastie, keď však spomalí, je najničivejšou ekonomikou silou. A taký sa začína javiť aj teraz. Následky prichádzajú.

Z obáv o angažovanosť európskych bánk v Turecku sme dnes videli prepad eura pod $1,15 na 13-mesačné minimá. Je to náhoda, že euro koreluje s rozvíjajúcimi sa trhmi? Určite nie.

Svet začína byť vystrašený. Ukazuje sa totižto, že krásne vízie silnej ekonomiky centrálnych bankárov sú iba v ich hlavách. Keď sme naposledy písali o eskalácií, tá pokračuje. Nikto nevie, kedy skončí. Uvidíme, čo ďalšie bude nasledovať. A tak našou typickou otázkou je: už vlastníte americké doláre?

01 - Modified: 2024-04-25 10:35:09 - Feat.: - Title: Čína údajne poskytuje prístav pre ruskú loď spájanú s dodávkami zbraní z KĽDR 02 - Modified: 2024-04-25 09:03:29 - Feat.: - Title: Takmer polovica veľkých čínskych miest sa potápa, tvrdí štúdia 03 - Modified: 2024-04-24 20:53:48 - Feat.: - Title: Europoslanca Kraha z AfD vyšetrujú pre možné úplatky z Ruska a Číny 04 - Modified: 2024-04-24 09:16:15 - Feat.: - Title: „Otec“ moderných škodoviek smeruje k Číňanom. Slovák dohliadne aj na tvary MG 05 - Modified: 2024-04-23 10:13:57 - Feat.: - Title: Známe čínske online trhovisko má problém. Jeho aplikácia sa môže správať ako spyware či malware, tvrdí dTest
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 12:45